Palmer i Eichhorst o pregovorima u Neumu: Korak po korak prema napretku

Pregovora se o prijedlogu EU i SAD-a koji se odnosi na paket mjera sa ciljem poboljšanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Drugog dana pregovora u Neumu Palmer i Eichhorst izrazili su optimizam (Al Jazeera)

Drugog dana službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, koji se vode u Neumu, javnosti su se obratili šefica pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst i posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, Matthew Palmer.

“Svi politički subjekti koji su ovdje prisutni su pokazali izuzetnu konstruktivnost, a vjerujem da i sami tome možete biti svjedoci. Možemo također svi biti svjedoci jednog ozbiljng angažmana po brojnim pitanjima koje smo vidjeli od političkih subjekata”, rekla je Eichhorst, optimistično izražavajući nadu da će se nastaviti sa radom u pravcu iznalaženju rješenja.

Palmer je istakao kako su tokom današnjeg dana “uradili dosta dobrog posla”.

“Korak po korak idemo prema napretku. Što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi i na tom polju se odvijaju razgovori, vode se u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevaju vrijeme. Mislim da je svima jasno da nije jednostavan proces iznaći rješenje kojim bi se udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Palmer.

Potreban naporan i temeljit rad

Dodao je kako je diskusija o izbornom modelu, kao i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se iznašlo odgovarajuće rješenje.

Visoki predstavnik Christian Schmidt saopćio je da je optimista i da misli da su “konstruktivni razgovori u Neumu na dobrom putu”.

“Kao što sam jučer rekao, izborni zakon sa kojim se svi slože, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje Ostalih, poštujući volju birača, bit će prihvaćen”, saopćeno je iz OHR-a.

Schmidt je zahvalio “predanim posrednicima”, predstavnicima SAD-a i Evropske unije – Matthewu Palmeru i Angelini Eichhorst.

“Cijenim spremnost svih uključenih da predoče nacrt koji poštuje različitosti i demokratske principe u BiH, uz očuvanje evropske perspektive za njene građane. Nadam se da će iz Neuma stići dobre vijesti za poboljšanje Izbornog zakona”, poručio je Schmidt.

Američka Ambasada: Diskriminacija mora nestati

Ambasada SAD-a u Sarajevu saopćila je da je u Neumu bio konstruktivan dan kada je riječ o raspravi o ustavnim promjenima koje bi svim građanima Bosne i Hercegovine omogućile kandidaturu za Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

“Diskriminacija mora nestati da bi Bosna i Hercegovina krenula naprijed. Svako rješenje mora u potpunosti implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza prema Dejtonskom sporazumu”, saopćili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Istakli su kako cijene one stranke koje su odlučile da se uključe “u ovaj težak, ali neophodan razgovor o reformama koje su potrebne da zemlja krene naprijed”.

Izvor: Al Jazeera i agencije