Schmidt: Izbori u BiH će biti održani, sa ili bez izmjena Izbornog zakona

U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, opći izbori će biti održani najesen 2022. godine u skladu s odredbama postojećeg zakona, o tome nema pregovora, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Christian Schmidt ulaže diplomatske napore kako bi smirio napetosti u Bosni i Hercegovini (Armin Durgut / PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je u petak sve političke snage u Bosni i Hercegovini da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani najesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

“Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih”, poručio je on, navedeno je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR), prenosi Anadolija.

“Istovremeno, želim naglasiti: postoji važeći Izborni zakon, koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani najesen 2022. godine, u skladu s odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora”, poručio je Schmidt.

“Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije.”

Pregovori o Izbornom zakonu u Neumu

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji će usmjeriti političku budućnost Bosne i Hercegovine nastavljeni su u ranije u petak u Neumu.

U hotel na jugu Bosne i Hercegovine u četvrtak su stigli predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OSCE, predsjednik Saveza za boljnu budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić te Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda (NiP), prenosi Fena.

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, Naše stranke (NS) i Demokratske fronte (DF) odbili su poziv u Neum.

Stavovi bosanskohercegovačkih političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotstavljeni, a teško je reći može li medijacija međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima u sada već izbornoj godini.

Cijeli događaj odvija se iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost i nepristupačan novinarima.

Iz međunarodne zajednice poručili su kako će rezultate pregovora otkriti po završetku, i to saopćenjem za javnost.

Izvor: Agencije