Gradonačelnik Banja Luke odbacio protest Hrvatske

Draško Stanivuković odao je počast majoru bivše JNA koji je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište municije kod Bjelovara i usmrtio deset hrvatskih vojnika.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke: Tepić je postupio viteški (Dejan Rakita/PIXSELL)

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković odbacio je u utorak kritike iz Hrvatske zbog postavljanja spomen-ploče majoru bivše JNA i ponovno veličao tog čovjeka koji je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište streljiva kod Bjelovara i pritom usmrtio deset hrvatskih vojnika, objavila je Hina.

Reagirajući na protestnu notu koju je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo u ponedjeljak Ministarstvu vanjskih poslova BiH,  Stanivuković, koji je osobno prošle sedmice otkrio spomen-ploču Milanu Tepiću, poručuje je da je major bio heroj i “svijetli primjer Srbina koji je branio zemlju”.

Tepić je raznio bjelovarsku Barutanu kako bi spriječio da se oružje i streljivo koje je tamo bilo pohranjeno “iskoristi protiv Srba”, rekao je Stanivuković.

‘Major žrtvovao život’

“Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost vlastitoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika”, stoji u pisanoj izjavi za medije iz banjolučke gradske uprave.

Stanivuković nadalje tvrdi da odavanje počasti Tepiću nije upereno ni protiv koga pa tako ni protiv hrvatskog naroda.

Svoju dobru volju i spremnost za saradnju sa svima Stanivuković, član Partije demokratskog progresa (PDP), koja je u opoziciji na entitetskom i državnom nivou u BiH, vidi u tome što je ranije u posjetu pozvao gradonačelnika Zagreba.

Milan Tepić je 29. septembra kao zapovjednik u skladištu oružja i streljiva JNA Barutana pokraj Bjelovara taj objekt odlučio dignuti u zrak pri čemu je u strahovitoj eksploziji poginulo i deset hrvatskih vojnika.

Predsjedništvo bivše SFRJ koje je tada bilo pod kontrolom Slobodana Miloševića proglasilo je Tepića narodnim herojem zbog tog samubilačkog čina.

U Banja Luci postavljanja spomen-ploče majoru bivše JNA Milanu Tepiću (Dejan Rakita/PIXSELL)

MVEP je u protestnoj noti BiH naveo da je neprihvatljivo postavljanje spomen-ploče takvoj osobi.

Time se “veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku u samoubilačkoj akciji svjesno prouzročila smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Bjelovara”, piše MVEP.

Stanivukoviću je iz Zagreba poslana poruka da se on postavljanjem spomen-ploče u Banjoj Luci svrstao na stranu zločinačke velikosrpske politike čime ugrožava proces izgradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada