Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom finansiranju

Donesena je Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine (EPA)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno je na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, javlja Anadolija.

U saopćenju iz Vijeća ministara navedeno je kako je donesena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Odluka stupa na snagu danom donošenja

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 1. oktobra 2021. godine.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da u saradnji s Kancelarijom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom listu BiH.

Ranije su politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bojkotirali rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je i razlog zbog kojeg predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija nije ranije zakazao sjednicu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo je donijeti Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija čime bi bile osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO