Hrvati i Bošnjaci u RS-u osporavaju zakon o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu

Sporni zakon predviđa obaveznu upotrebu ćiriličnog pisma za institucije koje se finansiraju javnim novcem.

Narodna skupština Republike Srpske je 15. septembra donijela Zakon  o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma (Dejan Rakita/PIXSELL)

Klub Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Vijeću naroda entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini pokrenuo je postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pred Ustavnim sudom toga entiteta budući da tamošnje Hrvate dovodi u nejednakopravan položaj.

Nešto ranije i predstavnici Bošnjaka u tom klubu Vijeća naroda Republike Srpske pokrenuli su ocjenu pitanja ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa.

Narodna skupština Republike Srpske je simbolično 15. septembra, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, kojega su zajednički utvrdili vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, donijela Zakon  o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, piše Hina.

‘Prekršen Ustav Republike Srpske’

Hrvatski predstavnici u Vijeću naroda Republike Srpske, koje je podržao hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, smatraju kako je donošenjem toga zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes Hrvata, ali i prekršen Ustav Republike Srpske, zbog čega su pokrenuli postupak njegove zaštite.

U saopćenju pojasnili su kako Ustav entiteta Republika Srpska jednakopravno definira jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda kao službene jezike, a latinicu i ćirilicu kao službena pisma.

„Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo“, stoji u prigovoru hrvatskih predstavnika u Vijeću naroda Republike Srpske. Pojasnili su kako bi usvajanjem takvoga zakona bila narušena jednakopravnost konstitutivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pokrenuli su predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak, a podržali su dopredsjednik RS-a Josip Jerković, te zastupnik u Narodnoj skupštini Mijo Perkunić.

Prema odredbama spornoga zakona predviđa se obvezna uporaba ćiriličnog pisma za sve institucije, poduzeća i organizacije koje se financiraju javnim novcem.

Zakonom se obvezuje uporaba ćirilice i za manifestacije koje se finansiraju javnim novcem. U slučaju nepoštivanja ovih odredbi predviđene su i finansijske kazne.

Izvor: Agencije