Abazović: Ne treba nam srpski svijet već evropski svijet

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je očekivao da će se odnosi Beograda i Podgorice popraviti nakon što je Srbija pomogla sa vakcinama Crnoj Gori, ali se to nije desilo.

Abazović je ponovio da je neizručivanje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović Crnoj Gori loša poruka, koja 'nema uporište u logici' (EPA)

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović rekao je da je očekivao da će se odnosi Beograda i Podgorice popraviti nakon što je Srbija pomogla sa vakcinama Crnoj Gori, ali da se to nije desilo jer su neki politički događaji u Crnoj Gori izazvali mnogo veću pažnju u Srbiji iz, kako tvrdi, neopravdanih razloga.

Precizirao je da se povodom smjene crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, usvajanja Rezolucije u Srebrenici i Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kako je rekao u intervjuu za Nova.rs, bespotrebno stvorila negativna energija, prenosi Tanjug.

Komentirajući izjavu srbijanskog ministra policije Aleksanda Vulina o stvaranju srpskog svijeta, Abazović je iznio stav da “nam ne treba srpski svijet već evropski svijet. “Ja sam više puta kritikovao takve vrste izjava. Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista djeluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo”, naveo je Abazović.

Izručivanje Marovića

Ponovio da je neizručivanje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović Crnoj Gori loša poruka, koja “nema uporište u logici”.

“U međuvremenu se desila jedna stvar, a to je da njemu ističe taj rok u kom je mogao da odgovara. Sad sve dobija jednu novu dimenziju. Možda je zbog toga trebalo i da ostane tamo. U svakom slučaju, ja i dalje stojim na stanovištu da bi bilo jako dobro za pravdu i borbu protiv organizovanog kriminala da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Na pitanje kada će doći u zvaničnu posjetu Srbiji, kaže da “ne možemo da dođemo nepozvani”.

Izvor: Agencije