COVID-19: Na Zapadnom Balkanu najmanje 4.500 novozaraženih

Najviše preminulih je na Kosovu – 18; u Srbiji preminulo devet, u Hrvatskoj šest oboljelih.

Zdravstvene vlasti se boje vrlo snažnog četvrtog vala, uzrokovan zaraznijim delta sojem korona virusa, zbog čega građane pozivaju na vakcinaciju (EPA)

Zdravstvene vlasti prijavile su oko 4.600 novih slučajeva korona virusa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, od čega je samo u Srbiji zabiljeno više od 2.300 novozaraženih u posljednja 24 sata. Najviše preminulih je na Kosovu – 18.

Korona virus u zemljama Zapadnog Balkana posljednjih dana bilježi porast, zbog čega se zdravstvene vlasti boje vrlo snažnog četvrtog vala, uzrokovan zaraznijim delta sojem korona virusa.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 595 novih slučajeva zaraze korona virusom na 10.173 testiranih, a preminulo je šest osoba, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vakcinacija i epidemiološke mjere

Želi li se produžiti turistička sezona u toj zemlji, zdravstvene vlasti pozivaju građane da se vakcinišu, ali i pridržavaju epidemioloških mjera, poput nošenja maski i drženja fizičke distance.

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 578 novih slučajeva zaraze korona virusom, ali nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva od posljedica virusa.

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo devet osoba, testirano je 12.506 uzoraka, a registrovano je 2.314 novih slučajeva COVID-19.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu covid19.rs, na bolničkom liječenju trenutno je više od 1.100 osoba, a na respiratorima su 74 pacijenta, prema podacima prikupljeni u subotu.

Od posljedica infekcije korona virusom preminulo je 18 pacijenata na Kosovu, najviše u regiji, a zabilježen je 1.891 novi slučaj korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Izvor: Agencije