Korona virus u regiji stagnira, no vlasti i dalje strahuju od jeseni

Neke zemlje poput Crne Gore produžile su ili čak pooštrile epidemiološke mjere.

Hrvatska pooštrila kriterija za ulazak stranaca iz zemalja sa visokom stopom novozaraženih korona virusom (EPA)

Korona virus u zemljama Zapadno Balkana stagnira, no zdravstvene vlasti se pribojavaju da bi regiju već tokom rane jeseni mogao zahvatiti snažan četvrti talas, uzrokovan novim delta sojem korona virusa, ukoliko zemlje ne uspiju vakcinisati visokih 70 posto populacije i ako ljudi ne budu nosili maske u zatvorenom.

Neke zemlje poput Crne Gore stoga su pooštrile epidemiološke mjere. Crna Gora donijela je odluku prema kojoj se u unutrašnjost kafića, klubova i diskoteka može ući jedino uz potvrdu o vakcinaciji, sa negativanim PCR testom, brzim antigensim testom ili potvrdom da je gost prebolio COVID-19 u posljednjih pola godine.

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Taj broj manji je nego dan ranije, kada je u toj zemlji registrovano 218 novih slučajeva zaraze korona virusom, a pet osoba je umrlo.

Čovjek u kolicama čeka da primi vakcinu protiv korona virusa ispred dvorane Zetra u Sarajevu, BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Susjedna Srbija danas pak bilježi nešto više novozaraženih nego dan ranije. Zdravstvene vlasti prijavile su 303 nova slučaja korona virusa registrovana u posljednja 24 sata, a preminule su četiri osobe. Dan ranije ta je zemlja prijavila 298 novih slučajeva korona virusa, i dva smrtna slučaja.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata otkriveno 165 novih slučajeva korona virusa od kojih 35 među turistima. Nije prijavljen niti jedan smrtni slučaj. Dan ranije Crna Gora prijavila je 142 nova slučaja infekcije i jedan smrtni slučaj.

Među zemljama Zapadnog Balkana ovog ljeta i dalje najmanje novozaraženih prijavljuje Bosna i Hercegovina, premda je zemlja tokom jeseni i zime bila teškog pogođena korona virusom, sa stopom smrtnosti među najvećim u svijetu u odnosu na broj stanovnika.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 28 slučajeva zaraze korona virusom, a zdravstvene vlasti nisu prijavile niti jedan smrtni ishod. Dan ranije BiH je prijavila 67 osoba pozitivnih na korona virus i dva smrtna slučaja.

Izvor: Agencije