Kolone vozila u Hrvatskoj i do pet kilometara, policija objavila snimku iz zraka

Prema posljednjim podacima iz e-visitora u Hrvatskoj trenutno boravi milion i 25 hiljada hiljada turista.

Tokom cijeloga dana na hrvatskim je cestama i graničnim prijelazima prisutan izrazito gust promet (Miroslav Lelas/PIXSELL)

Hrvatska ovog vikenda bilježi povećan priliv turista. Tokom cijeloga dana na hrvatskim je cestama i graničnim prijelazima prisutan izrazito gust promet.

Na pojedinim dionicama autocesta stvarale su se kolone duge i do pet kilometara.

Hrvatski Automoto klub (HAK) izvjestio je o kilometarskim kolonama na graničnim prelazima sa Srbijom, Slovenijom i BiH. Na Maclju se za izlaz čeka oko šest sati, a na Pasjaku za ulaz pet sati.

„Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju“, navodi HAK.

U izvještaju HAK-a o stanju na cestama objavljen u 18 sati navodi se da je na autocesti A1 Zagreb – Split – Ploče kod naplatnih stanica Lučko u smjeru Zagreba i Demerje kolone duge oko tri kilometra.

Na A3 Bregana – Lipovac kolona malih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko pet kilometara.

Prema posljednjim podacima iz e-visitora u Hrvatskoj trenutno boravi milion i 25 hiljada hiljada turista. To je tek nešto manje nego na isti dan rekordne 2019, kada je u zemlji bilo oko 1,10 miliona turista. Lani ih je, primjerice, zbog strogih epidemioloških mjera bilo oko 770.000.

Stranih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Hrvatska policija gužve nadzire i iz zraka, a na svojoj službenoj stranici na Twitteru MUP je objavio helikoptersku snimku kolone na autocesti A1.

„Vozači oprez, udarni je vikend na hrvatskim cestama! Važno je na odredište stići sigurno, a ne brzo. Promet se nadzire i iz zraka. Snimka AC A1 iz policijskog helikoptera, stanje u 11:30“, objavio je MUP.

Jutarnji list kao razlog ogromnih gužvi na hrvatskim cestama osim konstantnog priliva turista vidi i u smjeni gostiju.

Gužve na aerodromima i u lukama

Portal Index.hr navodi da osim gužvi na cestama i graničnim prijelazima zabilježen je i velik priliv putnika na aerodromima.

Lidia Capković Martinek iz Međunarodne zračne luke Zagreb pojasnila je za Media Servis kako cijelu sedmicu bilježe iznimno dobre rezultate.

“Zračni promet bilježi polagan, ali siguran oporavak kao i turistička sezona… Nakon lipnja u kojem je zabilježeno 100.000 putnika, srpanj ćemo završiti s više od 150.000 putnika.”

Istovremeno, velike se gužve bilježe i u splitskoj trajektnoj luci. Koordinatorica Jadrolinije za splitsko plovno područje Jelena Ivulić pojasnila je kako se radi o dosad udarnom vikendu u ovoj turističkoj sezoni.

“Što se tiče ovoga vikenda, očekujemo preko 65 tisuća putnika i preko 15 tisuća vozila. Dosta je velik priliv vozila od ranih jutarnjih sati tako da očekujemo to cijeloga vikenda Ivulić“.

(Marin Tironi/PIXSELL)

Iz HAK-a zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuju svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tokom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.

Tokom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu, a ako se vozač tokom vožnje osjeća loše odmah se treba zaustaviti i potražiti ljekarsku pomoć, poručili su iz HAK-a.

Izvor: Agencije