COVID-19: U BiH potvrđen delta soj korona virusa

Dostupni podaci pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 posto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva zaraze.

Zaraza korona virusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj u protekla 24 sata (EPA)

U zemljama regije epidemiološka situacija je i dalje povoljna.

Nastavljen je trend pada broja novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, uz upozorenje na opasnost od širenja delta soja korona virusa, što se može spriječiti imunizacijom, prenosi Tanjug.

Delta soj stigao i u BiH

Delta soj korona virusa pronađen je i u Bosni i Hercegovini, potvrdila je Lana Salihefendić, magistrica genetike iz Alea Genetičkog Centra u Sarajevu.

“Uzorak je uzet 28. juna u Međugorju, a dopremljen od naše partnerske laboratorije Vitalis iz Mostara. Oni su imali turističku grupu u Međugorju, hodočasnika, i poslali su nam grupu, a odatle je pet osoba na testiranju bilo pozitivno na SARS-CoV2. Stavili smo to na skrining, na real time PCR, uočili da nije u pitanju britanska linija”, kazala je ona, prenosi Anadolija.

Dodala je da su, nakon izvršenog sekvencioniranja, dobili preliminarne, ali vrlo jasne rezultate da se radi o postojanju delta linije.

Dostupni podaci pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 posto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva zaraze.

U posljednja 24 sata bez umrlih

Bosna i Hercegovina bilježi znatno manje novizaraženih u posljednja 24 sata, ali i manje testiranih.

U toj je zemlji registrirano je 15 novih slučajeva korona virusa, na 1.266 testiranih uzoraka.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kao posljedica COVID-19.

Dan ranije od 1.352 testirana uzorka u Bosni i Hercegovini je zabilježeno deset pozitivnih rezultata, a preminule su dvije osobe.

Tri smrtna slučaja u Hrvatskoj

Zaraza korona virusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj u protekla 24 sata, na 4.362 obrađena testa, tri osobe su umrle, dok je aktivno 544 slučajeva zaraze, saopćio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata, prema podacima prikupljenim do 12:00 sati.

U samoizolaciji je trenutno više od 3.300 osoba.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 360.067 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 8.212 umrlo, na 4,06 miliona stanovnika.

U toj je zemlji do sada utrošeno više od 2,6 miliona doza vakcina.

Srbija: Još 74 novozaraženih

U Srbiji su u posljednja 24 sata registrirana 74 nova slučaja korona virusa, od 8.065 testiranih uzoraka, a preminule su četiri osobe.

Hospitalizirano je 288 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije ukupno je testirano 4.430.576 osoba, pozitivno je bilo 716.717. a preminuo je 7.051 pacijent.

Procenat smrtnosti je 0,98.

U Crnoj Gori 20 novih zaraza

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrirano 20 novih slučajeva infekcije korona virusom, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije korona virusa tokom četvrtka završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.169 uzoraka, prenosi Anadolija.

“Tokom četvrtka Institutu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa COVID-19 infekcijom”, navedeno je u saopćenju.

Ukupan broj preminulih povezanih s COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.613.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 293.

Na Kosovu preminule još dvije osobe

Na Kosovu je u posljednja 24 sata zabilježeno 17 novih slučajeva zaraze korona virusom, a dvije osobe su preminule.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Ministarstva zdravstva Kosova, u posljednjem danu testirana je 1.241 osoba, prenosi Tanjug.

Trenutno je aktivno 172 slučajeva korona virusa.

Izvor: Agencije