Osman Mehmedagić pušten na slobodu, uz mjere zabrane

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen u srijedu.

Direktor Obavjestajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić je uhapšen u srijedu (Armin Durgut / PIXSELL)

Direktor državne Obaveštajno-bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), Osman Mehmedagić, pušten je na slobodu uz mere zabrane, saopšteno je iz Suda BiH.

Ranije u petak je u Sudu Bosne i Hercegovine održano ročište u predmetu Mehmedagić, nakon što je u četvrtak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo za njega jednomjesečni pritvor.

Mehmedagić, koji je uhapšen u srijedu, pod istragom je državnog Tužilaštva zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Tužilac Oleg Čavka u petak je na ročištu problematizirao način na koji je Mehmedagić stekao diplomu, odnosno diplome.

Konkretno ga se tereti da je na nezakonit način pribavio diplomu privatnog Američkog univerziteta u BiH te da je na sumnjiv način kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu, za što nije imao pokriće na bankovnim računima.

Sud BiH je u petak zabranio Mehmedagiću međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima, uključujući i vlasnika Američkog univerziteta u BiH Denisa Prcića.

Tužilaštvo namjerava podići optužnicu

Osim za krivotvorenje isprave, Tužilaštvo ga tereti i za pranje novca, pa je u tom kontekstu Čavka pomenuo da Mehmedagić u Sarajevu ima stan od stotinjak kvadrata, još jedan stan, kuću te nekretninu u okolini Sarajeva, piše Klix.ba te dodaje da je ukazao i da je jednu kuću kupio gotovinom.

Čavka je rekao da u roku od mjesec Tužilaštvo namjerava podići optužnicu i saslušati čitav niz svjedoka.

Odbrana Mehmedagića, koju čine advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica, odbacila je navode Tužilaštva i kazala da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret.

Imali su prigovor i na, kako su rekli, nezakonito lišenje slobode; tvrde da nije bilo osnova za zadržavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Predložili su da se prijedlog o pritvoru odbije, jer u cjelosti osporavaju osnovanju sumnju.

U srijedu uhapšen u Sarajevu

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog, kako su naveli, “opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog toga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišenjem slobode navedenog osumnjičenog”.

Izvor: Al Jazeera i agencije