MedIT: Nismo mi krivi što Sarajlije nisu obaviještene da vakcina nema

Ne smijemo samoinicijativno poslati bilo kakve poruke građanima o nevalidnosti preporučenih datuma za vakcinaciju, tvrde iz firme.

Iz MedIT-a tvrde da nisu dobili instrukcije o slanju obavijesti od tima za vakcinaciju u KS-u (Armin Durgut/PIXSELL)

Kompanija MedIT, zadužena za održavanje centralnog zdravstvenog informatičkog sistema, kao i za informatičku podršku procesu vakcinacije u Kantonu Sarajevo u Bosni i Hercegovini, odbacila je tvrdnje da je ona krivac što građani Sarajeva koji su u utorak imali termine za revakcinaciju, nisu obaviješteni da vakcina nema.

Podsjetimo, građani koji su imali potvrde na kojima stoji datum revakcinacije, u utorak su po velikim vrućinama došli pred dvoranu Juan Antonio Samaranch na Zetri, gdje ih je dočekao odgovor da su došli uzalud, jer vakcina za revakcinaciju nema.

Građani, većinom iz ugroženih kategorija, uzalud su riskirali zdravlje čekajući u nepodnošljivim vremenski uslovima, jer im niko nije rekao da ne dolaze.

U izjavi za Al Jazeeru Balkans, koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić izjavio je da je je firma MedIT trebala obavijestiti sve one koji su imali zakazani termin, da vakcina nema, o čemu je još ranije Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH poslao obavijest.

Ko je kriv što građani nisu obaviješteni

“Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od 2012. radi kompletnu infomatizaciju zdravstvenog sistema u KS-u preko firme MedIT, s kojom ima ugovor, a koja je nadežna za informatički dio procesa vakcinacije. Na svim mogućim sastancima tima za implementaciju vakcinacije, kada smo razvijali cijeli sistem, oni su govoriili da će to strašno dobro funkcionisati. U subotu je jasno rečeno da vakcine neće biti dostupne i da će, čim budu dostupne, biti operativne. Dakle, oni stalno govore da je sistem funkcionalan, i ta firma, koja godišnje dobija 700.000 KM (350.000 eura), morala je obavijestiti ljude da ne dolaze, te im poručiti da će dobiti nove termine. Ne znam zašto se izdvaja toliki novac za tu firmu kada nisu mogli obavijestiti 1.020 ljudi koji su trebali biti vakcinisani danas, da ne dolaze na Zetru”, dodao je Spahić,

No, iz MedIT-a tvrde da krivica nije njihova.

“Kao informatička kuća, MedIT radi isključivo i jedino po nalogu zdravstvene struke, odnosno tima za vakcinaciju Kantona Sarajevo. Nismo i ne smijemo poslati samoinicijativno bilo kakve poruke građanima o nevalidnosti preporučenih datuma za primanje druge doze vakcine. Instrukcije o slanju takve jedne poruke građanima Kantona Sarajevo, nismo dobili od strane tima za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo”, kažu, između ostalog, iz MedIT-a.

‘Sistem je funkcionalan’

“Drugo, istine radi, navedena vrijednost održavanja nije tačna, jer MedIT kompanija nije plaćena za isporuku, implementaciju i održavanje podmodula eVakcina, već je u sklopu društvene odgovornosti MedIT društvo isporučilo potpuno besplatno. Da je investicija koju je društvo MedIT isporučilo u sklopu podmodula eVakcina, daleko veća od paušalno spomenute vrijednosti održavanja sistema je tačna i lako dokaziva, pa tako samo za Viber platformu i SMS poruke koje MEDIT društvo direktno plaća i ima direktan trošak, nije koštalo poreske obveznike u Kantonu Sarajevo niti jedne marke”, dodali su.

Iz MedIT-a tvrde da sistem koji su razvili ima funkcionalnost, što „zna svaki građanin koji se registrirao na Viber platformu na kojoj se do sada registrovalo 89.749 građana Kantona Sarajevo“.

„Također, svaki građanin Kantona Sarajevo koji se vakcinisao van Kantona Sarajevo, koji se prijavio putem online portala, a takvih je naših sugrađana preko 6.000, dobio je certifikat o vakcinaciji“, tvrde  iz MedIT-a.

Izvor: Al Jazeera