Slučaj ‘Dženan Memić’: Suprug Alise Mutap priveden pa pušten na slobodu

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, u nedjelju je dobio prijetnje smrću, a porodica je slučaj odmah prijavila policiji.

U Sarajevu je u srijedu po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšena Alisa Ramić Mutap, bivša djevojka Dženana Memića stradalog 2016. godine (Armin Durgut/PIXSELL)

Fahrudin Ramić (1995.), suprug Alise Mutap Ramić, bivše djevojke stradalog Dženana Memića, pušten je na slobodu, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo za medije u BiH.

Iz Tužilaštva KS su saopćili da je Ramić pušten na slobodu jer nije bilo zakonskog osnova za dalje zadržavanje i predlaganje pritvora.

“Predmet protiv osumnjičenog vodit će se u redovnoj proceduri”, kazali su iz Tužilaštva, prenosi portal Klix.ba.

Uhapšen zbog prijetnji smrću

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo identifikovali su, pronašli i priveli osobu inicijala F. R. iz Sarajeva, osumnjičenu za krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti” učinjeno na štetu Muriza Memića.

Kako prenose mediji u BiH, riječ je o Fahrudinu Ramiću, suprugu Alise Ramić Mutap koja je po nalogu Suda i Tužilaštva BiH uhapšena u srijedu.

Alisa Ramić Mutap je bivša djevojka Dženana Memića, stradalog 2016. godine.

U subotu joj je određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje za krivično djelo organizovani kriminal odnosno pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, u nedjelju je dobio prijetnje smrću, a porodica je slučaj odmah prijavila policiji.

“Nakon pet godina borbe i konačno prvih hapšenja, počele su i direktne prijetnje. Izgleda da gori pod nogama i da smo udarili gdje ih najviše boli. Prijetnja ubistvom Murizu Memiću od nama poznate osobe, a vezane za ovaj slučaj, upravo je prijavljena MUP-u KS. Pozvali su Muriza da odmah dođe u krim službu”, navedeno je na Facebook stranici “Pravda za Dženana Memića”.

Dijagnosticirana amnezija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo slučaj je vodilo kao nesreću, dok je Memićeva porodica tvrdila da je riječ o ubistvu, da informacije o tome ima i njegova tadašnja djevojka, kojoj je nakon događaja prije četiri godine dijagnosticirana amnezija.

Porodica je, također, tvrdila da ubistvo nije riješeno zbog opstrukcija u policiji i pravosuđu.

Istragu vezanu za to preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po čijem je nalogu u srijedu izvršeno nekoliko pretresa i hapšenja.

Izvor: Agencije