Slučaj ‘Dženan Memić’: U Sarajevu uhapšena Alisa Ramić Mutap

Po nalogu Tužilaštva BiH, izvršeno je nekoliko pretresa i hapšenja u cilju prikupljanja dokaza, rasvjetljavanja i dokumentiranja krivičnih djela koja su predmet istrage u ovom slučaju.

U Sarajevu je u srijedu uhapšena Alisa Ramić Mutap, po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Alisa Ramić Mutap je bivša djevojka Dženana Memića, stradalog 2016. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo slučaj je vodilo kao nesreću, dok je Memićeva porodica tvrdila da je riječ o ubistvu, da informacije o tome ima i njegova tadašnja djevojka, kojoj je nakon događaja prije četiri godine dijagnosticirana amnezija.

Porodica je, također, tvrdila da ubistvo nije riješeno zbog opstrukcija u policiji i pravosuđu.

Izvršeno nekoliko pretresa i hapšenja

Istragu vezanu za to preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po čijem je nalogu u srijedu izvršeno nekoliko pretresa i hapšenja.

“Pretpostavljam da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Alisu Mutap teretiti za organizirani kriminal u vezi sa sprečavanjem dokazivanja i pomoći počinioocu nakon izvršenog krivičnog djela, jer se, kako mi to kažemo, radi o zataškavanju ubistva. Radi se o tome da ste imali određene informacije, ali ste svjesno prikrivali te informacije. Utisak je javnosti da ona zna sve šta se desilo, ali da ne želi govoriti istinu”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo je saopćeno da je, u cilju prikupljanja dokaza, rasvjetljavanja i dokumentiranja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić”, slobode lišena i osoba inicijala M.O., prenosi Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije