Janša: Oporavak nakon pandemije i Zapadni Balkan glavni izazovi EU-a

Ako se ne bude širila Evropska unija, širit će se neko drugi, izjavio je slovenski premijer uoči slovenskog predsjedanja Unijom, koje počinje 1. jula.

Slovenski premijer našao se na udaru kritika nakon što je u medije dospio 'non-paper' o novim granicama na Zapadnom Balkanu

Oporavak nakon pandemije korona virusa i širenje na Zapadni Balkan među ključnim su izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti Evropska unija, izjavio je u utorak slovenski premijer Janez Janša.

“Ako se ne bude širila Unija, širit će se neko drugi”, kazao je on pred slovenskim diplomatima uoči slovenskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, koje počinje 1. jula.

Sloveniji, koja će početkom oktobra organizirati neformalni summmit EU – Zapadni Balkan, ta je tema naročito važna zbog blizine regije, a širenje EU-a treba biti odgovor na strateške i sigurnosne izazove trećih aktera, prenosi Hina.

Slovenski premijer našao se na udaru kritika uoči predsjedavanja Slovenije EU-om nakon što je u medije dospio “non-paper” o novim granicama na Zapadnom Balkanu, adresiran Janši, što je on u više navrata demantirao.

Iluziorna globalistička ideja

Što se tiče pandemije, Janša kaže da se iluzornom pokazala globalistička ideja kako ono što ne možeš osigurati u svojoj državi možeš dobiti jeftinije na svjetskom tržištu.

Dodao je da nijedna država pandemiju COVID-19 nije dočekala spremno, što se je pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme.

Kad je riječ o programima otpornosti i oporavka, Janša je kazao da su se članice EU-a relativno uspješno usuglasile o opsežnom ekonomsko-finansijskom paketu, ali da će biti bitno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

EU ima 27 članica s različitom ekonomskom strukturom i puno će ovisiti o tome kako će Evropskoj komisiji uspjeti adresirati specifične probleme pojedinih država, kazao je Janša.

Izvor: Agencije