GLOBSEC: Crna Gora najviše proruska od svih članica NATO-a

Većinski dio građana Crne Gore vjeruje da je Rusija bratska zemlja, zbog čega prihvataju retoriku koja Rusiju predstavlja kao žrtvu, zaključak je izvještaja studije GLOBSEC.

Mladi u Crnoj Gori, poput njihovih vršnjaka iz Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije, često vide Rusiju kao strateškog partnera (EPA)

Crna Gora je zemlja koja je najviše proruska od svih članica NATO alijanse, zaključak je izvještaja studije GLOBSEC o utjecaju Rusije na zemlje Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana, prenose crnogorski mediji.

Rezultati izvještaja zasnivaju se na ispitivanju javnog mnijenja, a anketirano je stanovništvo Bugarske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Slovačke, piše Tanjug.

Prema tom dokumentu, većinski dio građana Crne Gore vjeruje da je Rusija bratska zemlja, zbog čega prihvataju retoriku koja Rusiju predstavlja kao žrtvu.

Prema nalazima GLOBSEC-a, podrška Crne Gore Zapadu je 35 posto, dok je 25 posto ispitanih zemlji orijentisano ka Istoku, što je ubjedljivo najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Žrtve proruske i antizapadne politike

U izvještaju se ocjenjuje da je prisutna i postkomunistička nostalgija motivisana mišljenjem da je život bio bolji prije 1989. godine, nakon čega dolazi do promjena komunističkih režima. Kao rezultat toga pojavljuje se percepcija Rusije kao strateški važnog partnera za budućnost.

Mladi u Crnoj Gori, poput njihovih vršnjaka iz Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije, često vide Rusiju kao strateškog partnera, konstatuje se u izvještaju.

“Objašnjenje je vjerovatno u činjenici da su oni (mladi) rođeni značajno nakon kraja komunizma zbog čega češće postaju žrtve proruske i antizapadne politike”, navodi se i dodaje:

“Građani Crne Gore, njih 38 posto, smatraju da je upravo Rusija najvažniji strateški partner. Od svih devet zemalja u kojima je provedeno ispitivanje, Rusiju kao dominantnog partnera vide građani Srbije, njih 59 posto”.

GLOBSEC je nestranačka, nevladina organizacija sa sjedištem u Bratislavi u Slovačkoj koja se bavi vanjskom politikom i sigurnošću. Jedna od njenih glavnih aktivnosti je godišnji GLOBSEC Bratislava Global Security Forum, koji postoji od 2005.

Izvor: Agencije