Hrvatska: U sedam županijskih središta promjena gradonačelnika

Nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj poznati su gradonačelnici svih županijskih središta.

Nove gradonačelnike su dobili Zagreb, Rijeka, Split i Osijek (EPA)

Nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj poznati su gradonačelnici svih županijskih središta, u većini su dosadašnji gradonačelnici zadržali svoje pozicije, no u sedam gradova došlo je do promjene.

Nove gradonačelnike su dobili Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, u kojima su pobijedili Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad), Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS), Ivica Puljak (Centar) i Ivan Radić (HDZ).

Uz četiri najveća hrvatska grada, do promjena je došlo u još tri županijska sjedišta – Čakovcu, Varaždinu i Pazinu, prenosi Hina.

U Čakovcu je za gradonačelnicu izabrana Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca, HNS, Demokrati, HSLS, HDSS), koja je sa 57,56 posto glasova pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti, Reformisti), koji je dobio 42,44 posto glasova.

Smjena gradonačelnika dogodila se i u Varaždinu, gdje je Ivan Čehok (grupa birača) izgubio za 169 glasova.

On je dobio 49,24 posto glasova, a pobjednik Neven Bosilj (SDP) 50,75 posto glasova.

U Pazinu, sjedištu Istarske županije, sa 52,23 posto glasova dosadašnjeg gradonačelnika Renata Krulčića (IDS, HSU, HNS) pobijedila je Suzana Jašić (Možemo).

Krulčić je osvojio 155 glasova manje od protukandidatkinje.

Zadržavanje pozicija u više gradova

Na čelu Karlovca u iduće četiri godine ostaje Damir Mandić (HDZ, HSLS), koji je sa 55,02 posto glasova pobijedio Davora Petračića (SDP, HSS, Reformisti, 44,98 posto).

Poziciju gradonačelnika zadržao je i Karlo Starčević (HSP) u Gospiću sa osvojenih 68,05 posto, naprama 31,95 posto Marija Stilinovića (HDZ).

Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje gradonačelnik Zadra.

On je sa 54,43 posto glasova pobijedio Marka Vučetića (SDP, AM, HSS, GLAS, Centar), koji je dobio 45,57 posto glasova.

Kontinuitet je zadržan i u Šibeniku, gdje je Željko Burić (HDZ, HSLS) s osvojenih 64,02 posto glasova pobijedio Tončija Restovića (SDP, NL), koji je osvojio 35,98 posto.

U Dubrovniku gradonačelničku poziciju zadržao je Mato Franković (HDZ, Suverenisti, HSU) s osvojenih 59,92 posto, dok je protukandidat Pero Vićan (DDS) dobio 40,08 posto.

Ivan Penava (IP- NL, HKS) ostaje gradonačelnik Vukovara, pobijedivši u drugom krugu s 54,35 posto glasova Nikolu Mažar (HDZ), koji je osvojio 45,65 posto.

Mirko Duspara (NL) i dalje je gradonačelnik Slavonskog Broda.

On je dobio 52,29 posto u odnosu na Dragana Jelića (HDZ, HSP), koji je prikupio 47,71 posto glasova.

 Šest središta riješeno u prvom krugu

Sisak također zadržava staru novu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček (SDP, Centar, Laburisti, ORAH), koja je sa 52,92 posto glasova porazila Željku Josić (HDZ, HSLS, HKS, HSP, SDA Hrvatske, HSS, HSU i HNS), koja je dobila 47,08 posto.

U prvog krugu gradonačelnici u izabrani u šest županijskih središta.

U Požegi je u prvom krugu pobijedio Željko Glavić (HDZ, HSU), osvojivši više od 50 posto glasova, u Koprivnici Mišel Jakšić (SDP, HSS, HSU, HSLS, GLAS), a u Virovitici Hrvoje Miler (HDZ).

Za gradonačelnika Bjelovara u prvom krugu izabran je Dario Hrebak (HSLS), za gradonačelnika Krapine Zoran Gregurović (HDZ, ZDS, DHSS, A – HSS, SU), a Velike Gorice Krešimir Ačkar (HDZ, Stranka rada i solidarnosti , SKNL, HSU, HSLS).

Izvor: Agencije