Kakvi su avioni Rafale F3-R koje Hrvatska nabavlja?

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha.

Rafale F3-R je korišten u sukobima u Afganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji. (EPA - Ilustracija)

Francuski Dassault Rafale u svom zadnjem operativnom standardu F3-R, za kojeg se na natječaju odlučila Vlada Republike Hrvatske, potpuno je kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom u svijetu, prenosi agencija Hina.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha (letenje nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje).

Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost pred ostalim avionima u natječaju mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istovremeno, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana, navodi Hina.

Avioni Rafale imaju revolucionarni integrirani sistem Spectra koji pilotu omogućava izuzetno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, upotrebi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Po dostupnim informacijama, Spectra koristi softver za virtualno smanjenje radarskog odraza direktnim, ali teško zamjetljivim, ometanjem radara odašiljanjem lažnih podataka. Stručnjaci ocjenjuju da Rafale ima najmanji radarski odraz od svih ranije ponuđenih aviona (američki F-16 Block 70, švedski JAS 39 Gripen C/D i izraelski F-16 Barak), a što ga čini djelomično nevidljivim.

Rafale ima sposobnost nošenja širokog raspona pametnih bombi za udare danju i noću te koristi elektro-optički laserski označivač cilja za udare laserski vođenim bombama Damocles. Uz to, Rafale može ponijeti integrirani radarski samonavođeni projektil Meteor koji se smatra najboljom raketom na tržištu, navodi Hina.

Korišten u Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji i Maliju

Standardno naoružanje Rafalea uključuje i rakete zrak-zrak Mica, dok avion za napade na kopnene ciljeve može koristi krstareće rakete Scalp EG i AASM Hammer. Za protubrodske misije mogu se koristiti rakete AM39 Exocet, a predviđeno je i korištenje raketa ASMP za nuklearne udare. Avion je naoružan i topom kalibra 30 milimetara, a sveukupno ima 14 podvjesnih tačaka koje mogu ponijeti 9,5 tona naoružanja.

Rafalea pokreću dva motora tipa Snecma M88 koji osiguravaju najveću brzinu od 2.223 kilometara na sat (1,8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1.852 kilometara i neborbeni dolet od 3.700 kilometara s priključena tri vanjska spremnika. Brzina penjanja iznosi 304 metara u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač.

Osim naprednog napadno-navigacijskog sistema, radara AESA najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sistema samozaštite, Rafale se može pohvaliti izbacivim sjedištima koji osiguravaju pilotu da iskoči iz aviona dok je na zemlji i ne pokreće se. Također, pilot ima i mogućnost upravljanja putem konfiguracije HOTAS zbog koje ne treba micati ruke s upravljačke palice i ručice gasa.

Prvi Rafalei F3-R uspješno su testirani u decembru 2018. iako je prvi Rafale u svojoj prvobitnoj verziji poletio još 1986. Petnaest godina kasnije Rafale je i službeno uveden u upotrebu u francusku vojsku koja je njegov primarni korisnik u ratnoj i mornaričkoj avijaciji.

Kompanija Dassault je dosad proizvela 201 Rafale u različitim verzijama, a pored Francuske koriste ga ratne avijacije Egipta, Katara, Indije i Grčke.  Dosad je korišten u sukobima u Afganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Vlada Hrvatske nabavit će 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 miliona eura, objavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: Agencije