Hrvatski vrh protiv vraćanja obaveznog vojnog roka

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković su protiv ideje ministra odbrane.

Naš Ustav je dosta jasan, ne postoji obavezan vojni rok, rekao je Zoran Milanović (Željko Hladika / Pixsell)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom ideje o vraćanju obaveznog vojnog roka, da je hrvatski Ustav jasan i da ne predviđa takvu mogućnost, a ideju je odbacio i premijer Andrej Plenković.

„Mene to zanima isključivo u kontekstu obrambene sposobnosti Hrvatske. Naš Ustav je dosta jasan, ne postoji obavezan vojni rok”, rekao je Milanović novinarima nakon vojne vježbe u Slunju, prenijela je njegova press služba.

On je ukazao da u Evropi svega nekoliko država ima obavezan vojni rok, istakavši da ga nema čak ni Rusija.

„Treba o tome dobro razmisliti i biti svjestan stvarnosti i jedinog kriterija, a to je obrambena sposobnost hrvatske države i, naravno, dobrobit naših građana i mladih ljudi”, zaključio je Milanović upitan o izjavi ministra obrane Marija Banožića da postoji mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka.

Na pitanje o finansijskim aspektima eventualne takve odluke, hrvatski predsjednik je odgovorio da bi to “svakako bilo komplikovano” i ocijenio da bi trebalo pripremati se nekoliko godina uz niz logističkih i finansijskih pitanja.

 ‘Izjava pogrešno shvaćena’

Povodom izjave ministra da su neki roditelji rekli da bi željeli vraćanje vojnog roka iz obrazovnih razloga, Milanović je odgovorio da ima punoljetnog sina i da punoljetni o tome sami odlučuju.

„Što sam ga vaspitao, vaspitao sam”, dodao je Milanović, prenijela je Beta.

Premijer Andrej Plenković rekao je u Splitu da je izjava ministra odbrane “pogrešno shvaćena” i da povratak vojnog roka nije tema.

„Neće biti uvođenja obaveznog vojnog roka”, rekao je Plenković novinarima.

Svoju izjavu Banožić je danas pokušao objasniti.

“Mi s ovim modelom (dobrovoljnog služenja) imamo 500-600 dobrovoljnih vojnika koji se pronađu u rezervi služenja vojnog roka. Treba naći model po kojem će se povećavati obavezna vojna rezerva. To su teme za razgovor”, rekao je Banožić u Slunju, prenijeli su portali.

Izvor: Agencije