Bisera Turković: Problem s teretnim vozilima u USK je prevaziđen

“Pratit ćemo stanje i raditi na trajnoj pomoći bh. privredi“, napisala ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na Twitteru.

Saobraćaj teretnih vozila preko pet graničnih prijelaza s Hrvatskom je od 20. maja praktično onemogućen (Ilustracija)

Problem sa teretnim tranzitom iz Unsko-sanskog kantona je prevaziđen, objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, čime bi trebao biti riješen višednevni zastoj koji je uzrokovao spor dvije države.

„Dva dana smo u kontaktima sa hrvatskim vlastima… Prema informacijama koje imamo, problem sa teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i raditi na trajnoj pomoći bh. privredi“, napisala je Turković na Twitteru.

Kako je navio portal Klix.ba, pozivajući se na Graničnu policiju BiH, granični prijelaz Maljevac kod Velike Kladuše danas je od 15:30 otvoren za teretna vozila teža od 7,5 tona i duža od 14 metara.

Mitrović: Saobraćaj po ranijem režimu

Ranije, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović je nakon sjednice Vijeća ministara najavio da bi teretni saobraćaj na pet spornih graničnih prijelaza mogao biti normalizovan danas.

On je novinarima potvrdio kako je na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj tokom dana, na dnevnom redu bilo i pitanje kamionskog prometa preko pet graničnih prijelaza s Hrvatskom, koji je od 20. maja praktično onemogućen.

Radi se o prijelazima Gornji Brgat, Maljevac, Strmica, Vinjani Gornji i Gunja, preko kojih je proteklih dana bio zabranjen prolazak teretnih vozila preko 7,5 tona ili 14 metara dužine.

Kazao je kako je s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem cijelog dana bio u direktnoj komunikaciji te su se dogovorili da se za sada kamionski saobraćaj nastavi odvijati po ranijem režimu, sve dok se ne postigne novi dogovor oko kojeg bi se dvije države usuglasile.

“Niti jedan kamion, a naročito ne onaj koji saobraća preko Velike Kladuše, neće biti zaustavljen”, kazao je Mitrović, prenijela je Hina.

Od 20. maja počela je primjena pravilnika o tranzitnom cestovnom saobraćaju kroz Hrvatsku, kojim je na nekim cestama zabranjen promet kamiona nosivosti veće od 7,5 tona i dužine veće od 14 metara.

Takve ceste vode do pet graničnih prijelaza s BiH, koje su do sada koristili kamionski prijevoznici iz te zemlje za transport roba u treće zemlje, a najfrekventiji je bio onaj na Maljevcu kod Velike Kladuše.

Nezadovoljstvo prijevoznika iz BiH

Početak primjene ovog pravilnika stvorio je veliko nezadovoljstvo kod prijevoznika u BiH, koji su ustvrdili kako im je time dodatno otežano poslovanje i povećani troškovi.

Zbog pravila koja je počela provoditi Hrvatska stvorile su se velike gužve na prijelazima Izačić i Bosanska Gradiška, jer je tamo preusmjerena većina teretnog saobraćaja.

Ministar Mitrović potvrdio je kako je u ovom slučaju Hrvatska postupila u skladu sa odlukom donesenom još 2008., konstatirajući kako je jedini problem to što o tome nije izvijestila vlasti u BiH odnosno što je “jednostrano” donijela novi pravilnik o unutrašnjem cestovnom saobraćaju.

Konsultacije u ovakvim slučajevima, dodaje, propisane su kao obvezujuće temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala s Evropskom unijom.

Mitrović kaže kako je ipak temeljno pitanje zašto BiH ranije nije reagovala na odluku donesenu prije više od 12 godina.

“Odluka iz 2008. bila je identična kao pravilnik iz 2021. i tom su odlukom bili zabranjeni prelasci (kamiona) preko pet graničnih prijelaza, no ta odluka do 20. maja ove godine nije bila u primjeni”, rekao je.

Dodao je kako se nada da će sada problem biti u cijelosti riješen kako BiH ne bi morala posezati za recipročnim mjerama.

“I mi imamo određene mehanizme na raspolaganju no poštujući dobrosusjedske odnose nadam se da do toga neće doći”, kazao je Mitrović.

Zbog problema s kamionskim prometom preko granice s Hrvatskom oštro su reagirali neki političari u BiH, a zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić je tokom dana to okvalificirao kao politički pritisak na njegovu zemlju.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije