Na Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu ‘Respiratori’

Na Sudu Bosne i Hercegovine ponovo je svjedočila Bahra Džaka, sekretarica premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Optužene se tereti da su oštetili budžet Federacije BiH za više od pet miliona eura i stekli novčanu korist veću od 350.000 eura (Fena)

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, a svjedočila je ponovo Bahra Džaka, sekretarica premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Svjedočenje je nastavljeno ponudom “Kanada”, zbog koje je prošlog petka prekinuto ročište.

Kako piše Klix.ba, Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da ga je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz augusta 2020. godine, kada je potvrdila da je Novaliću rekla kako je proslijedila kovertu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”. Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi.

Nakon toga je Džaka svjedočila o ponudama, odnosno pismima namjere za nabavku respiratora, potpisanim 2. i 14. aprila prošle godine.

Ponuđeni respiratori

U prvom pismu namjere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. No, 15. aprila je potpisano drugo pismo namjere koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere, svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio savjetnik predsjednika Vlade Federacije BiH Zoran Blagojević, a da ju je ona zatim na potpis dala Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Dana 16. maja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”.

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara: “respirator ACM812A preko nas nije prešao”. To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavijestila o izmijenjenoj ponudi.

Ne sjeća se mnogih detalja

Svjedočenje Bahre Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća.

Na Sudu BiH održavaju se ročišta u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi premijer Federacije Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik kompanije “Srebrna malina” putem koje je realizirana kupovina 100 kineskih respiratora Fikret Hodžić. Optužene se tereti da su oštetili budžet Federacije BiH za više od pet miliona eura i stekli novčanu korist veću od 350.000 eura.

Tokom suđenja svjedočila je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Izvor: Agencije