Foto: Hladni val zahvatio regiju, snijeg u Splitu i Mostaru

Proljetni hladni val donio je značajane snježne padavine, na jugu Slovenije jutros zabilježeno minus 20 stepeni, što je najhladnije aprilsko jutro ikad u toj zemlji.

Snijeg koji je noćas padao u Bosni i Hercegovini nije zaobišao ni Mostar (Anadolija)

Proljetni hladni val zahvatio je u utorak regiju te donio i značajane snježne padavine pa je čak u Mostaru i Splitu zabilježen snježni pokrivač.

Prema izvještajima lokalnih portala, u Splitu i prigradskim naseljima u utorak navečer pao je snijeg koji se zadržao na tlu u višim područjima grada.

Splitska policija izvijestila je kako je brza cesta Solin-Klis, koja je zbog zimskih uvjeta bila zatvorena za sav saobraćaj,  otvorena samo za lična vozila uz obavezno korištenje zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta i snijega na cestama, iz splitske policije vozače su pozvali na oprez, prenosi Hina.

Snijeg u Splitu u aprilu Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

“Zbog loših vremenskih uvjeta i brojnih zastoja savjetujemo vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto”, navodi se u HAK-ovom izvještaju o stanju na cestama.

Nakon što je saobraćaj u smjeru Dalmacije tokom večeri u potpunosti bio zatvoren za sva vozila, HAK je izvijestio kako je saobraćaj iz unutrašnjosti za Dalmaciju i obratno omogućen osobnim vozilima, državnom cestom DC27 Gračac-Zaton Obrovački te dalje prema Zadru.

Zbog olujnog vjetra, za sav saobraćaj zatvoreno je više prometnih pravaca, među kojima i autocesta A1 Zagreb – Split – Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, brza cesta od Dugopolja prema Splitu zatvorena je zbog nanosa snijega. Zatvoren je i Paški most, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene te državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački, navodi HAK.

Produžena sezona na Bjelašnici

U Mostaru je snježni pokrivač u srijedu ujutro bio dva centimetra. Snijega u aprilu u Mostaru ne sjećaju se ni najstariji građani. Inače, bijeli pokrivač rijetka je pojava na jugu Bosne i Hercegovini i tokom zimskih mjeseci.

U Sarajevu je napadalo 20 centimetara snijega, a on je neočekivano produžio i skijašku sezonu, barem na Bjelašnici, gdje skijaški centar radi cijele zime i nije zatvaran uprkos epidemiji.

Na toj je planini trenutno više od 180 centrimetara snijega, a kompanija ZOI 84 koja upravlja ski-centrom na Bjelašnici i ranije je najavila kako će skijaška sezona trajati sve dok na planini bude dostatnog snježnog pokrivača, a ovoliko kao sada u proljeće ga nije bilo već godinama.

Međutim, snijeg je prouzrokovao i poteškoće u saobraćaju pa su na svim cestama u BiH na snazi zimski uvjeti vožnje. Prema podacima bosanskoherceovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), otežano se vozi preko većine planinskih prijevoja.

Zbog snježnih padavina i nanosa zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na cesti Tomislavgrad-Šuica-Kupres, a za kamione je zatvoren i granični prelaz Izačić prema Hrvatskoj.

Sarajevo pod snijegom (Anadolija)

Snježna mećava na zapadu Srbije

Zapadnu Srbiju je tokom prethodne noći zahvatila snježna mećava, a u planinskim selima opštine Ivanjica palo je čak 40 centimetara novog snijega, dok je u gradu visina snježnog pokrivača oko 15 centimetara.

“Neprohodan je put Preko Brdo – Odvraćenica, na kom se sa strane nalaze i nanosi od nekoliko metara od martovskog snega”, rekao je Vitomir Arsović iz JP “Putevi Ivanjica”, prenosi Tanjug.

On je naveo da situaciju otežava i jak vetar koji smanjuje vidljivost. Ostali putevi na teritoriji opštine Ivanjica su prohodni.

Aprilski snijeg nije zaobišao ni opštinu Nova Varoš, gdje je formiran novi snježni prekrivač visok nekoliko desetina centimetara i na gradskom i na seoskom području, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Snjega ima i na cestama, na magistralnom putu od Užica ka Prijepolju, pa se vozačima savjetuje dodatna opreznost prilikom vožnje.

Slovenija: Zabilježeno najhladnije aprilsko jutro ikad

Na jugu Slovenije je u srijedu ujutro zabilježeno minus 20 stepeni Celzijusovih, što je najhladnije aprilsko jutro ikad zabilježeno u toj zemlji, prenosi Anadolija.

Najniža temperatura izmjerena je u mjestu Nova Vas, minus 20,6 stepeni, što je novi službeni slovenački rekord za april.

Dosad najniža zabilježena temperatura u ovom mjestu iznosila je minus 18 stepeni, a izmjerena je 4. aprila 1970. godine, objavila je slovenačka Agencija za životnu sredinu (ARSO), prenosi novinska agencija STA.

Snijeg je u utorak prekrio područje cijele Sloveniji. U pojedinim dijelovima države snijeg je otežao odvijanje saobraćaja, izazvao proklizavanja vozila, kao i nekoliko saobraćajnih nesreća.

Izvor: Agencije