Vjosa Osmani izabrana za predsjednicu Kosova

Skupština Kosova je u trećem krugu glasanja izabrala kandidatkinju Pokreta Samoopredjeljenja za predsjednicu; glasala su 82 zastupnika, a nevažećih je bilo 11 glasova.

Skupština Kosova je u nedjelju navečer, u trećem krugu glasanja, izabrala Vjosu Osmani za predsjednicu Kosova.

Glasala su 82 zastupnika, a nevažećih je bilo 11 glasova, prenosi Beta.

Vjosa Osmani, kandidatkinja Pokreta Samoopredjeljenje, dobila je 71 glas, a njen protukandidat Nasuf Bejta, također iz Samoopredjeljenja, nijedan.

U prethodne dvije runde glasanja nijedan od kandidata nije dobio potrebnih 80 glasova.

U prvom krugu glasao je 81 zastupnik, a nevažećih je bilo 12 glasova.

Mandat predsjednika traje pet godina

Vjosa Osmani je tada dobila 69 glasova, a Bejta nijedan.

U drugom krugu, za Vjosu Osmani je glasalo 67, a za Bejtu četiri zastupnika.

U trećem krugu za izbor je bio potreban najmanje 61 glas.

Mandat predsjednika Kosova traje pet godina.

Kvorum za uspješan završetak glasanja obezbijeđen je zahvaljujući Ademu Hoxhi iz goranske i Fadilu Gashiju iz romske zajednice.

Deset zastupnika Srpske liste nije bilo prisutno u skupštinskoj sali, dok su ostali zastupnici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.

‘Bit ću predsjednica svih građana Kosova’

U Skupštini Kosova je ranije u nedjelju nastavljeno glasanje za izbor novog predsjednika, nakon što je kasno u subotu navečer sjednica prekinuta jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Vjosa Osmani se u prvom govoru u Skupštini Kosova zahvalila građanima i zastupnicima na izboru, poručivši da je ispunjena volja građana izražena na izborima 14. februara, prenosi Anadolija.

Nakon polaganja zakletve i intoniranja himne Kosova, Vjosa Osmani je u govoru obećala da će raditi na jačanju države, vladavine prava, zaštiti svakog centimetra zemlje i da će biti predsjednica svih građana Kosova.

Istakla da je njen izbor za predsjednicu najbolji pokazatelj da žene mogu uspjeti i da će podržavati žene svim mogućnostima i cijelim svojim bićem.

Kazala je da je pred Kosovom još puno posla kako bi se prevazišle posljedice rata i razvila država.

Naglasila je da se ne mora ići dalje od skupštinske sale da bi se se vidjelo koliko je narod Kosova propatio.

‘Naša je priča o nadi i pobjedi nad zlom’

Pomenula je zastupnicu Vasfiju Krasniqi, koja je žrtva silovanja u ratu, potpredsjednicu Skupštine Kosova Sarandu Bogujevci, koja je preživjela masakr porodice u Podujevu, ministricu vanjskih poslova Doniku Grvalu, kćerku Jusufa Grvale ubijenog u Njemačkoj, premijera Albina Kurtija, bivšeg političkog zatvorenika, i druge koji su se borili za slobodu Kosova.

Također se prisjetila idejnog tvorca države Kosovo Ibrahima Rugove, komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jasharija i svih drugih koji su se žrtvovali za današnje Kosovo.

Istakla je da su tri glavna stuba države Kosovo Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija, te Republika Albanija s kojom Kosovo ima posebne prirodne odnose.

“Naša priča je, osim bola, i priča o nadi i pobjedi nad zlom. Na tom putovanju imali smo stalnu podršku naših mnogih prijatelja. Bit ćemo vječno zahvalni onima koji su se priklonili Kosovu u potrazi za slobodom i nezavisnošću, ali i stali uz nas u čast države Kosovo. Danas ih molimo da budu uz nas u našim zajedničkim ciljevima za brzu integraciju u euroatlantske strukture, ekonomski razvoj, garanciju jednakosti i sveukupni prosperitet zemlje“, rekla je Vjosa Osmani.

‘Od Srbije tražimo izvinjenje i pokajanje’

Novoizabrana predsednica Kosova je pozvala sve političke partije da sarađuju na izgradnji zemlje, na objezbeđivanju da Kosovo bude država njegovih građana i da različitost mišljenja bude vrijednost.

“Dijalog je zaista put napred, ali mora biti pošten i jednak. A mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje, kad se od nje zatraži izvinjenje i kada se dobije pravda za one koji su patili od njihovih zločina“, naglasila je.

Vjosa Osmani je kazala da je pandemija COVID-19 treba biti prioritet, jer je do sada mnogo života izgubljeno.

Izvor: Agencije