Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

Rebalansom je izdvojen novac za realizaciju trećeg paketa mjera podrške građanima i privredi vrijedan 2,2 milijardi eura.

Pomoć od 60 eura dobit će svi punoljetni građani Srbije (EPA - Ilustracija)

Narodna skupština Srbije usvojila je u četvrtak Rebalans budžeta za 2021. godinu.

Ministar finansija Siniša Mali u načelnoj raspravi rekao je kako se rebalans provodi kako bi država nastavila borbu protiv pandemije korona virusa, podstakla privredni rast i umanjila negativne posljedice krize po građane i privredu.

Rebalansom je izdvojen novac za realizaciju trećeg paketa mjera podrške građanima i privredi od 257 milijardi dinara (2,2 milijardi eura).

Neke od mjera iz trećeg paketa pomoći – tri puta po pola minimalca za sva mikro, mala, srednja poduzeća i poduzetnike, 600 eura po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 eura po krevetu i 150 eura po sobi.

Novac za kapitalne investicije

Zaposleni u turističkim agencijama, turistički vodiči, rent-a-car agencijama, ugostiteljstvu, ali i samostalni umjetnici dobit će dva puna minimalca.

Pomoć od 60 eura dobit će svi punoljetni građani Srbije koji se prijave u perodu od 28. aprila do 15. maja na portalu Poreske uprave.

Također, treći paket predviđa, pored 60 eura i dodatnih 50 eura za penzionere i dodatnih 60 eura za nezaposlene punoljetne građane koji su bili registrirani na birou u četvrtak.

Treći paket podrazumijeva i pomoć privredi kroz dvije garantne šeme, jedna je produžetak prošlogodišnje, a druga je nova za one firme koje su u većim finansijskim problemima.

Rebalansom budžeta izdvojen je novac za kapitalne investicije u iznosu od 430 milijardi dinara (3,67 milijardi eura).

Izvor: Agencije