Plenković u Jasenovcu: NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske historije

Obilježavanje 76. godišnjice proboja posljednjih zatočenika iz logora se odvija pod epidemiološkim mjerama.

Delegacije u manjem broju i u posebnim grupama odaju počast žrtvama logora (Željko Lukunić / Pixsell)

Državni vrh i udruženja žrtava danas obilježavaju 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prvi je položio vijenac, sa potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, a pritom je istaknuo kako su došli odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u jasenovačkom logoru i u drugim logorima protiv Jidova, Srba, Roma, Hrvata antifašista i demokrata.

Plenković je izjavio da je Nezavisna Drđava Hrvatska (NDH) jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske historije i poručio da je Vlada jasno protiv korištenja ustaških simbola.

‘Jasna osuda zločina’

„To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da nove, mlade današnje generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznate, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava i da sve generacije nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe u sličnim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina”, poručio je premijer, prenijela je Hina.

Dodao je će nastaviti dolaziti u Jasenovac s pijetetom i sviješću „da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ikada ponove“.

Plenković je obišao i Romski memorijalni centar Uštica kraj Jasenovca te osudio zločine nad skoro 17.000 Roma koji su ubijeni za vrijeme NDH.

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera predviđeno je da delegacije budu u manjem broju, te da u posebnim grupama odaju počast žrtvama logora.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da Jasenovac bio logor za ubijanje ljudi koji se nisu mogli zaštititi, a odvojeno obilježavanje obljetnice nazvao je neuvjerljivim i jadnim isprikama.

Milanović: Jadni izgovori za odvojeno obilježavanje

U izaslanstvu predsjednika Republike, koje je odalo počast žrtvama Jasenovca kod Spomen obilježja Kameni cvijet, bili su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša premijerka Jadranka Kosor i predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

“To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam ja Hrvat i predsjednik hrvatske države ne mogu reći da me se to ne tiče i da s tim nemamo veze. Imamo veze sa svim što je među nama bilo, i dobro i plemenito i loše i nisko, kako god tko od nas gledao na to”, izjavio je Milanović nakon što je podno Kamenog cvijeta simbolično položio kamenčić i cvijet.

Zoran Milanović Izrazio je žaljenje što nije došlo do zajedničkog obilježavanja godišnjice (Goran Stanzl / Pixsell)

Izrazio je žaljenje što nije došlo do zajedničkog obilježavanja obljetnice proboja logoraša te istaknuo kako je su navedeni razlozi samo “neuvjerljive, jadne isprike i izgovori”.

“Godinu nakon zajedničkog obilježavanja, sad obilježavamo odvojeno. Ja nisam donio vijenac nego sam donio ružu i kamenčić. Kamenčić kao židovski običaj, a ružu kao ljudski čin jer na ovakvim događajima, gdje nemamo uređen protokol, ti vijenci koje može položiti svatko u kojoj god količini vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne čin prijeteta prema žrtvama koje su stvarne i koje moramo priznati”, rekao je Milanović.

‘Zakonski sankcionirati ustašku simboliku’

“Ovo nije stvar da li glumimo ili ne, onaj tko je državnik mora biti spreman i pokazati emociju, i bijes i ljutnju ako je opravdana, ali isto tako katkad ne glumiti nego se ponašati u skladu s očekivanjima, a ne biti oportunist”, dodao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio će saborsku delegaciju, te je položiti vijenac u spomen žrtvama logora.

Osudio je ustaški režim, izrazio poštovanje prema svakoj žrtvi, poručio da ustašku simboliku treba zakonski sankcionirati, ali i urediti odnos prema simbolima komunističkog režima, poput “crvene zvijezde”.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruženja, te lokalna udruženja saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Izvor: Agencije