Vlada FBiH formira tim za pregovore s proizvođačima vakcina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je u petak da će formirati ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je u petak da će formirati ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o danas održanom sastanku premijera FBiH, predsjednika Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih premijera i kantonalnih ministara zdravstva, prenosi Anadolija.

Vlada je, također, usvojila i informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 3. marta, koja je znatno pogoršana, ozbiljna i s tendencijom daljnjeg pogoršanja.

S tim u skladu, vlade kantona će poduzeti sve neophodne aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja virusa SARS-CoV-2.

Vlada FBiH će, zaključeno je u petak, posebnom odlukom formirati ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina, u koji će biti imenovani predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

Oni su pozvani su da imenuju svoje predstavnike u ad hoc tim i njihova imena dostave najkasnije do ponedjeljka, 8. marta,  do 12 sati.

Zaraza i vakcine

Zaraza korona virusom u Bosni i Hercegovini ubrzano se širi, no dok ljekari u petak upozoravaju da se vrhunac novog vala očekuje u iduće dvije sedmice, u zemlji još traju rasprave o tome kako nabaviti vakcine, koje je do sada stiglo tek u simboličnim količinama.

U Bosni i Hercegovini je tačno prije godinu dana potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom, a do sada je u toj zemlji zaraženo više od 160.000 ljudi, dok je umrlo više od 5.100 osoba, prenijela je Hina.

Federacija Bosne i Hercegovine do sada je dobila tek 10.000 doza vakcina, i to kao donaciju iz Srbije, a premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je jasno da je država entitete prepustila same sebi. Predsjednik Slovenije Borut Pahor je u petak u razgovoru s članovima bh. Predsjedništva naveo kako će njegova država donirati 4.800 AstraZeneca vakcina Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je ranije, posredstvom mehanizma COVAX, naručila 1,23 miliona doza vakcina zapadnih proizvođača, a kako ništa od toga još nije isporučeno, sada se pokušava direktno pregovarati s tim proizvođačima.

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovini u međuvremenu je odobrila vakcine Astra/Zeneca, koje je toj zemlji donirala susjedna Srbija.

Iz Agencije je saopćeno da je izvršena provjera ruske vakcine Sputnik V i vakcine Astra/Zeneca i da je utvrđeno da ispitani uzorci odgovaraju deklariranom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara.

Time su se, navodi se, stekli uslovi da obje vakcine mogu biti primijenjene u procesu imunizacije stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije