Medimpex odustao od nabavke Sputnjika V za Federaciju BiH

Pokušaj dkirektne nabave 500 hiljada vakcina Sputnjik V protiv korona virusa u ovom bh. entitetu opet je na čekanju.

Zavod za javno zdravstvo Federacije izvijestio je Vladu Federacije BiH da dokumentacija nije dostavljena te čeka daljnje upute (EPA)

Kompanija Medimpex, koja je trebala nabaviti vakcine protiv COVID-19 za entitet Federacija Bosne i Hercegovine, odustala je, potvrđeno je u srijedu za Aljazeeru.

Pokušaj direktne nabave 500.000 vakcina Sputnjik V u Federaciji opet je na čekanju.

Kompanija Medimpex iz Sarajeva obavijestila je u utorak Zavod za javno zdravstvo Federacije da još nije dobila neophodnu dokumentaciju iz Rusije vezano za kupovinu vakcina Sputnjik V, saopćeno je iz Zavoda.

Medimpex je, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije, 18. marta potpisao ugovor o nabavci vakcina sa Zavodom za javno zdravtsvo Federacije.

Ukupno 500.000 vakcina po cijeni 14,31 eura

“S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovna garancija za urednu provedbu ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23. mart 2021. godine u ponoć) nisu ispunjeni uvjeti iz Člana 9. Ugovora o nabavi vakcine protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu Federacije te čeka daljnje upute”, saopćeno je iz Zavoda.

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000.

Ugovorom je trebalo definirati da ponuđač garantira dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva.

Medimpex se obavezao da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 eura, u koju su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom kojeg je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta (“hladni lanac“).

Nikola Lakušić posrednik u nabavci

Kako je ranije objavila Al Jazeera, kompanija Medimpex vakcine je namjeravala nabaviti posredstvom Nikole Lakušića u Švicarskoj.

“Ja sam se deklarisao preko firme Medimpex, koja je učestvovala na trećem tenderu za nabavku vakcina i uredno i zakonski odnela pobedu sa najboljom ponudom, sa agentskim ugovorom koji važi šest meseci, do jula ove godine”, rekao je Lakušić.

Prema pisanju medija, Nikola Lakušić, srbijanski državljanin s adresom u Švicarskoj, ima dosje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije