Hrvatska: Stiglo 169 sofisticiranih respiratora, vrijednih pet miliona eura

Sofisticirani respiratori će biti raspoređeni u COVID odjelima 29 hrvatskih bolnica.

Respiratori su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Ministarstvo zdravstva Hrvatske je putem zajedničke javne nabavke Evropske komisije, vodeći se kriterijima kvalitete i mogućnosti redovnog servisiranja, osiguralo 169 respiratora vrijednih više od pet miliona eura.

Ministarstvo je priopćilo da je od kompaije GE Medical Systems Information Technologies, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare, nabavljeno 169 sofisticiranih uređaja ukupne vrijednosti 38.025.000 kuna (pet miliona eura) koji su raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica, prenijela je Anadolija.

„Respiratori nisu mogli stići u bolje vrijeme. U posljednjim tjednima bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti. Respiratori će značajno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv korona virusa“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Mogućnost invazivne i neinvazivne ventilacije

Radi se o respiratorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima, navodi Ministarstvo zdravstva, te dodaje kako novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje podrške donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije.

Ovi respiratori su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, putem maske.

Izvor: Agencije