Ambasada SAD-a u BiH: Jasna razlika između onoga što nude NATO i EU, a šta Rusija

Partnerstvo NATO-a s BiH fokusirano je na reforme od kojih svi građani imaju korist i koje su podudarne s EU putem Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Proces intergracije ka NATO-u podudaran procesu integracije u EU, saopćeno je iz Ambasade SAD-a (Fena)

Izjava ruske vlasti je još jedan jasan pokazatelj razlike između onoga što nude NATO i Evropska unija i onoga što Rusija nudi Bosni i Hercegovini, sapćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH na izjavu Rusije o zbližavanju BiH i NATO-a.

Napomenuli su da je proces intergracije ka NATO-u podudaran procesu integracije u EU.

“Partnerstvo NATO-a s Bosnom i Hercegovinom je fokusirano na reforme od kojih svi građani imaju korist i koje su podudarne s EU putem Bosne i Hercegovine. Program reformi, koji provodi Bosna i Hercegovina, je prilika za državu da utvrdi prioritetne reforme i kako da ih u saradnji s NATO-om ostvari. NATO će nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini da ostvari svoj cilj, članstvo u Evropskoj uniji i podržavati Oružane snage Bosne i Hercegovine u odgovoru na krize i druge izazove”, naglasili su u Ambasadi SAD-a.

Vrata članstva ostaju otvarena

Dodaje se da je alijansa posvećena konceptu kolektivne sigurnosti. Potcrtali su da se sigurnost, stabilnost i prosperitet najbolje ostvaruju kroz saradnju.

“U Bosni i Hercegovini je NATO predan snažnom partnerstvu i vrata članstva ostaju otvarena. Eventualna odluka da Bosna i Hercegovina bude pozvana u članstvo bit će donesena na osnovu konsenzusa među državama članicama NATO-a i u bosanskohercegovačkoj vlasti. Pristup NATO-a jasno pokazuje da alijansa potpuno poštuje činjenicu da značajan progres u Bosni i Hercegovini iziskuje konsenzus”, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Ambasada Rusije u BiH u četvrtak je u medijima poslala izjavu u kojoj je neuobičajeno oštrim rječnikom komentirala mogućnost da BiH postane punopravnom članicom NATO-a.

Pozvali su “prijatelje u BiH da dobro razmisle” isplati li im se to, iznoseći pritom brojne tvrdnje kako je NATO u današnjem svijetu suvišan, neučinkovit te prije svega neprijateljski orijentiran prema Rusiji.

“U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a naša zemlja će morati reagirati na ovaj neprijateljski korak”, stoji u izjavi objavljenoj na web stranici ruske ambasade u BiH.

Odgovor NATO-a

NATO je odbacio prijetnje koje je Rusija uputila Bosni i Hercegovini, ukoliko se ta balkanska zemlja nastavi kretati prema članstvu u najveći zapadni vojni savez.

U komentaru za Al Jazeeru glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je u petak kako svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman.

„Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse – ovisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahtjeva i 30 saveznika“, navala je Lungescu.

Dodala je da nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak.

Izvor: Agencije