Procijenjena šteta zemljotresa u Hrvatskoj 5,5 milijardi eura

Hrvatska će iz Fonda solidarnosti EU-a tražiti 319,19 miliona eura.

Procijenjena šteta čini 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske (EPA)

Procijenjena šteta od zemljotresa koji su u decembru zahvatili centralnu Hrvatsku je 41,6 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura, a na temelju toga Hrvatska će iz Fonda solidarnosti Evropske unije zatražiti isplatu 319,19 miliona eura.

To su najvažnije brojke iznesene u četvrtak na Vladi prilikom prihvaćanja prijedloga zaključka upućivanju zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Evropske unije, koji će Hrvatska uputiti Evropskoj komisiji radi pokrića dijela šteta nastalih u seriji decembarskih potresa i kasnijih podrhtavanja tla.

Procijenjena vrijednost ukupne direktne štete prouzročene potresom, u skladu s pravilima Evropske unije i utvrđene po metodologiji Svjetske banke iznosi 41,6 milijardi kuna odnosno 5,5 milijardi eura, što čini 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske i više je od 0,6 posto bruto nacionalnog dohotka Republike Hrvatske, odnosno minimalne vrijednosti direktne štete kako bi se ista mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera.

Izvijestio je to ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, tvrdi Hina.

Ove sedmice zahtjev EU-u

Ujedno je naglasio da se te štete odnose na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, ali i nove i progresivne štete u Gradu Zagreb i Krapinsko-zagorskoj županiji te štete na pojedinačnim objektima u Bjelovarko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska može prijaviti doprinos iz Evropskog fonda solidarnosti od 319,19 miliona eura i to će i učiniti, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz Fonda su vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja, pružanje privremenog smještaja i finansiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva, a tu je i osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je još prošle sedmice razgovarao s nadležnima u EU-u i najavio da će Hrvatska ove sedmice uputiti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti.

Izvor: Agencije