U Hrvatskoj 823 nova slučajeva, u Kantonu Sarajevo gotovo 700

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata od COVID-a 19 preminule 23 osobe, u Kantonu Sarajevo 16.

Kanton Sarajevo se od 20:00 sati u petak do ponedjeljka u 07:00 nalazi u djelimičnom lockdownu (Armin Durgut / PIXSELL)

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto više od hiljadu novozaraženih korona virusom, a prijavljena su čak 42 smrtna slučaja povezana sa zarazom.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od petka su provedena testiranja na nešto više od 3.700 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 1.058 slučajeva.

Broj zaraženih nešto je manji u prethodna dva dana, no od sredine sedmice stanje je gotovo identično onome iz novembra kada je u BiH nastupio vrhunac drugog vala epidemije.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Sarajevskog Kantona od petka navečer uveden je mini-lockdown jer je zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata i tržnih centara i ta će mjera biti na snazi do ponedjeljka ujutro. Sarajevske ulice tijekom dana bile su sablasno puste što je potpuno drugačija slika u odnosu na protekle mjesece kada je sve bilo otvoreno.

Kantonalni krizni štab u subotu je preporučio starijima od 65 godina da smanje kretanje na minimum te da izbjegavaju korištenje javnog prijevoza.

Ostal i kantoni u Federaciji BiH kao ni Republika Srpska nisu uvele slična ograničenja pa u njima restorani i kafići mogu raditi tokom cijelog dana odnosno do 22 sata navečer.

U Federaciji BiH kao i u distriktu Brčko na snazi je i noćni policijski sat no u RS-u nema ni toga, izvijestila je Hina.

U BiH još nije počelo masovnije vakcinisanje protiv korona virusa jer u toj zemlji i dalje čekaju isporuku ranije naručenih doza zapadnih proizvođača, a trenutne su najave da bi prvih dvadesetak hiljada moglo stići za desetak dana, prema programa COVAX.

Vlada Federacije BiH počela je pregovore s veledrogerijama koje mogu nabaviti rusku vakcinu uz očekivanja da prve isporuke Sputnjika V uslijede do kraja marta. Dio zdravstvenih radnika vakcinisan je AstraZenecom, koju je Bosni i Hercegovini donirala Srbija.

U RS-u su rusku vakcinu naručili ranije, a do sada su dobili nešto više od 40 hiljada doza.

U Hrvatskoj 823 nova slučaja zaraze

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je danas ukupno 4.792 aktivnih slučajeva, saopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Među zaraženima je 805 pacijenata na bolničkom liječenju, od koji 69 na respiratoru, dok su preminule 23 osobe, prenosi Hina. U samoizolaciji je trenutno 18 618 osoba.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do subote ukupno su zabilježene 250.484 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 5.670 preminulo, ukupno su se oporavile 240.022 osobe od toga 530 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 1.422558 osoba, od toga 6.230 u posljednja 24 sata, saopćeno je.

U Srbiji više od 4.000 novozaraženih

Broj novozaraženih i preminulih ne opada ni u Srbiji. U posljednja 24 sata potvrđena su 4.092 nova slučaja korona virusa u toj zemlji na osnovu 13.994 testirana uzorka, a preminule su 24 osobe.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Covid-19.rs, u bolnicama je 4.445 pacijenata, prenio je Tanjug.

Od početka epidemije, u Srbiji je potvrđen 512.051 slučaj korona virusa, a preminule su 4.694 osobe.

Zaraza u Srbiji se ne smiruje uprkos činjenici da je zemlja među vodećim po broju vakcinisanih protiv korona virusa, što epidemiolozi pripisuju blagim epidemiološkim mjerama koje prate vakcinaciju.

Izvor: Agencije