Policija zabranila desničarima da se približe antifašističkom skupu u Novom Sadu

Nedićevci su se večeras okupili ispred pravoslavne Uspenske crkve u centru Novog Sada.

Skup desničara u Novom Sadu (Tanjug/Jaroslav Pap)

Novosadska policija spriječila je grupu od oko 50 ekstremnih desničara, sljedbenika ideologije predsjednika kvislinške Vlade Srbije i nacističkog kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, da odu do Omladinskog centra CK 13, tokom sastanak koji je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada.

Nedićevci su se večeras okupili ispred pravoslavne Uspenske crkve u centru Novog Sada, na poziv organizacije koja sebe naziva “Tradicionalisti”.  Oni su ispred crkve palili svijeće za Nedića i molili se za njega, prenijela je Beta.

Neki od njih nosili su zastavu Srbije i kape sa četničkom kokardom, kao i zastavu “Hristovi ratnici”, sa tri prsta u sredini.

‘Crna Gora i Srbija, to je jedna familija’

Pjevali su “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”, “Oj, Kosovo”, kao i pjesme o Jugoslovenskom narodnom Zboru, organizaciji čiji je lider bio Dimitrije Ljotić, srpski fašista iz Drugog svetskog rata, čije su formacije učestvovale i u strijeljanju đaka u Kragujevcu, 1941. godine, navodi Beta.

“Tradicionalisti” su Milana Nedića ranije nazvali “srpskom majkom” i “biološkim spasiteljem naše nacije”.

Naveli su i da im “smeta” to što antifašisti organiziraju sastanak 4. februara, na dan smrti Nedića.

Oni su Omladinski centar CK 13 nazvali “ozloglašenim leglom svakojakih separatističkih i organskih antidruštvenih elemenata”.

Izvor: Agencije