BiH mijenja zakone da bi omogućila direktnu nabavku vakcina

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjene zakona o javnim nabavkama i lijekovima, na redu Dom naroda Parlamenta BiH.

Izmjene bi trebale omogućiti zakonski okvir za direktnu nabavku vakcina u BiH (EPA)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je, po hitnom postupku, prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama.

Dom je prethodno usvojio zahtjev poslanika iz Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) za razmatranje ovog prijedloga zakona po hitnom postupku, prenosi Anadolija.

Dom je, po hitnom postupku, usvojio i prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Prethodno je usvojen zahtjev poslanika iz Kluba poslanika SDA da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Uz ova dva prijedloga zakona, Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim predlaže Domu naroda PSBiH da prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatra po hitnom postupku jer su, kako se navodi u zaključku, prijedlozi zakona visokog stepena hitnosti i formulisani su na jednostavan način.

Izmjene bi trebale omogućiti zakonski okvir za direktnu nabavku vakcina u BiH.

Raspoloživa rješenja za hitnu nabavku

Poslanici su obavili raspravu o tački “Informacija Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa, s odgovarajućim materijalom u pisanoj formi”, koja je u dnevni red uvrštena na prijedlog poslanika Predraga Kojovića, Damira Arnauta, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nenada Nešića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije, Jasmina Emrića, Nade Mladine, Zlatana Begića i Dženana Đonlagića.

Po obavljenoj raspravi Dom je usvojio zaključak kojim zadužuje Agenciju za javne nabavke BiH i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da u roku od sedam dana dostave informaciju o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa, koja će biti razmatrana na prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma.

Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom zadužuje predsjedavajuću Predstavničkog doma da otkaže 11. hitnu sjednicu Doma, zakazanu za subotu, 27. februara, s jednom tačkom dnevnog reda: “Informacija Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa”.

Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine traži da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa korona primijeni član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije