Ekolozi iz BiH odbacuju optužbe da se ‘Trgovskoj gori’ protive po instrukcijama iz Slovenije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavio je da će tražiti pravnu zaštitu ako Hrvatska ne odustane od nuklearne elektrane uz bh. granicu.

Nevladine eko organizacije iz Bosne i Hercegovnie, uz odbacivanje optužbi, traže i hitnu rekaciju Ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Konzorcij od 43 organizacije posvećene zaštiti životne sredine iz Bosne i Hercegovine odbacili su u utorak optužbe da Slovenija upravlja nevladinim organizacijama u BiH, koji ne žele dozvoliti Hrvatskoj da radioaktivne otpade iz nuklearne elektrane Krško smjesti na granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Želimo naglasiti da ovakve laži ne mogu i neće pokolebati građane u istrajnoj borbi kada je u pitanju zaštita rijeke Une, životne sredine i života ljudi, saopćeno je iz tih organizacija

„Zajedno smo prevazišli sve moguće podjele koje prate bosanskohercegovačko društvo, od etničkih do političkih podjela, posljednje je što ćemo dozvoliti da ciljani napadi koji imaju za temu satanizaciju građanskog organizovanja poljulja dugogodišnji rad na slučaju Trgovska gora“.

Ovo reagovanje potpisale su 43 organizacije posvećene zaštiti životne sredine iz Bosne i Hercegovine, okupljene oko Eko BIH mreže i CPCD sa Eko HUB-ovima.

U autorskom tekstu objavljen krajem januara na portalu Poslovni.hr, između ostalog, stoji: „Neslužbeno se može čuti kako se išlo toliko daleko da interesne grupe iz Slovenije financiraju i organiziraju nevladine udruge u BiH s ciljem da se izvrši pritisak na tamošnju vlast i javnost, a zatim posljedično i na međunarodnu zajednicu, kako bi se Hrvatska spriječila da sama napravi svoje odlagalište“.

Traži se reakcija slovenske ambasade

Nevladine organizacije eko organizacije iz Bosne i Hercegovnie, uz odbacivanje optužbi, traže i hitnu rekaciju Ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini.

„Mi kao građani, imamo pravo na iznošenje svojih stavova i niko nema pravo da manipuliše ili iskrivljuje sliku onoga što se uistinu dešava. Tekstovi, koji sugerišu da Slovenija organizuje građane u BiH, obmanjuju javnost, podrivaju kredibilitet, te dovode u pitanje slobodu odlučivanja i svakodnevni rad svih nas koji kao građani, dajemo doprinos očuvanju životne sredine i afirmisanju građanskog“.

Hrvatska je 2018. godine donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori, čemu se protive iz susjedne BiH, jer bi se odlagalište nalazilo uz sami granicu sa BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je kako treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, ali ukoliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, BiH će tražiti pravnu zaštitu.

“Odlučni smo da snagom argumenata naučnog i stručnog istraživanja odgovorimo na inicijativu Hrvatske. Naše stajalište i dalje je nepromjenjivo. Lokalitet Čerkezovac nije adekvatan za izgradnju odlagališta radiokativnog i nukleranog otpada”, rekao je Košarac.

Izvor: Agencije