COVID-19: Porast broja novozaraženih u regiji

Više od 40 preminulih od korona virusa prijavile su u srijedu vlasti Hrvatske, BiH i Slovenije.

Hrvatska od početka sedmice bilježi porast novozaraženih korona virusom (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata prijavljeno 18 smrtnih slučajeva i 502 novozaražene osobe korona virusom, saopćio je u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj novozaraženih porastao je skoro za duplo u odnosu na dan ranije, kada je zabilježno 274 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je broj preminulih isti kao i prethodnog dana.

Broj aktivnih registrovanih slučajeva ukupno je 2.219, među njima su 884 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 82 osobe.

Od početka pandemije, krajem februara prošle godine, u Hrvatskoj je do danas ukupno zabilježeno 238.501 osoba zaražena novim korona virusom, od kojih je 5.375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u poslednja 24 sata.

Hrvatska želi i rusku vakcinu

U samoizolaciji je više od 11.000 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak navečer da je Hrvatska dogovorila s Rusijom saradnju oko nabavke vakcina, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza ruskih vakcina u Hrvatsku.

“Ruski veleposlanik [u Zagrebu] mi je kazao da dozvolu EMA-e [Evropska agencija za lijekove] očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati“, rekao je ministar zdravstva i dodao da je Rusija spremna.

Beroš je istaknuo da Hrvatske očekuje veće količine vakcina i iz drugih izvora.

Blizu 1.100 novih slučajeva u Sloveniji

U Sloveniji je u toku prethodnog dana testirano 5.115 osoba, od kojih je 1.097 bilo pozitivno na korona virus, odnosno 21,4 posto, saopćila je danas Vlada Slovenije.

U istom periodu od posljedica virusa preminulo je 12 osoba, prenosi portal 24UR.

Trenutno je aktivno 11.639 slučajeva, od kojih je 648 na bolničkom liječenju, a 127 na intenzivnoj njezi.

Do sada je u Sloveniji protiv korona virusa vakcinisano više od 71.000 osoba.

U Sarajevu počelo “drive-in“ testiranje

U Sarajevo je danas zvanično s radom počeo prvi “drive-in“ punkt za testiranje na korona virus, a postavljen je na parkingu kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, javlja agencija Anadolija.

Punkt je isključivo namijenjen za “drive-in” metod testiranja i to za sve građane koji od porodičnog ljekara dobiju elektronsku uputnicu za testiranje na korona virus.

Građani na testiranje dolaze automobilom te imaju minimalni kontakt s medicinskim osobljem.

Punktom upravlja JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo, a radno vrijeme punkta je od 8:00 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici.

Ranije formirani punktovi u sklopu organizacionih jedinica i COVID ambulanti nastavljaju sa radom.

Prvi “drive-in“ punkt za testiranje na korona virus postavljen je na parkingu kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić (Anadolija)

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u društvu ministra zdravstva u kantonalnoj Vladi Harisa Vranića i direktora Javne ustanove “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo Muhameda Ahmića danas obišao novopostavljeni punkt.

Resorni ministar Vranić istakao je kako je vlada ispunila dato obećanje i postavila “drive-in“ punkt po svim standardima koje zahtijeva epidemiološko uzimanje uzoraka za testiranje na na COVID-19.

“Prvenstveno će ovaj punkt biti koristan i licima s posebnim potrebama jer neće morati čekati u dugim redovima za testiranje. Kroz naš informatički centar Zavoda za zdravstveno osiguranje će svi testirani o rezultatima biti obaviješteni putem viber aplikacije ili će im biti poslano na mobilni telefon. Rezultati bi trebali biti između šest i osam sati, ali u nekim slučajevima je moguće da to traje i duže, ali nikada ne preko 24 sata“, kazao je Vranić.

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 časa potvrđeno je 368 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 14 osoba oboljelih od COVID-19.

Srbija: Preko milion vakcinisanih

U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.467 novih slučajeva zaraze korona virusom, od 13.063 testiranih uzoraka, a preminulo je još 16 pacijenata.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.451 pacijent, od kojih su 142 na respiratorima, objavljeno je na sajtu covid19.rs, prenio je Tanjug.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 426.487 slučajeva korona virusa, a preminulo je 4.277 zaraženih.

Srbija je danas prešla brojku od milion vakcinisanih – 1.002.949

Počela vakcinacija u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji danas je zvanično počela vakcinacija protiv korona virusa. Vakcinacija je počela u “modularnoj bolnici” Klinike za infektivne bolesti u Skoplju, gdje su prve vakcinu Pfizer dobile jedna doktorica i jedna sestra tog COVID centra.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedinije Venko Filipče je rekao da je plan da se vakcinacija prvo odvija u “modularnoj bolnici” i da u narednih sedam do 10 dana budu vakcinisani svi koji rade sa COVID pacijentima. Nakon toga će se vakcinacija nastaviti po cijeloj državi.

Prema njegovim riječima, u prvoj, prioritetnoj grupi bit će vakcinisano 4.000 zdravstvenih radnika iz cijele zemlje. Imunizacija je počela sa 4.680 vakcina koje su za vikend stigle kao poklon Srbije, od ukupno dogovorenih 8.000 doza.

Po planu imunizacije, nakon zdravstvenih radnika koji su se prijavili za vakcinu, sledi vakcinacija druge prioritetne grupe u kojoj su stariji od 75 godina i hronični bolesnici.

U Sjevernoj Makedoniji danas je utvrđeno 347 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je sedam osoba.

Crna Gora: Šest umrlih i 404 novozaraženih

U Crnoj Gori danas su pooštrene mjere na suzbijanju korona virusa zbog sve teže epidemiološke situacije, ali granice ostaju otvorene tako da se iz zemalja regije može ući bez ikakvog testa.

Zbog širenja zaraze je zabranjen rad ugostiteljskih objekata u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom i Ulcinju, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

Radit će samo restorani za goste hotela.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je rekao da je radna grupa Instituta predlagala zatvaranje granica, ali da je ocijenjeno da otvorene granice nisu izazvale veliku transmisiju virusa, već da je uzrok prije svega nepoštivanje mjera u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata prijavljeno šest smrtnih slučajeva i 404 novozaraženih korona virusom.

Anaizirano je 1.628 uzorka, a najviše novozaraženih je u Podgorici – 164.

Ukupan broj preminulih zaraženih od početka epidemije u Crnoj Gori je 916.

Prijavljen je oporavak 506 pacijenata, a broj trenutno aktivnih slučajeva 8.528.

Ukupno inficiranih od marta prošle godine je 70.174.

Kosovo: Preminulo još pet osoba

U posljednja 24 sata na Kosovu je preminulo pet zarađenih osoba, a oporavilo ih se 311, prenosi Anadolija.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova navedeno je da je od posljednjeg presjeka testirano 2.667 uzoraka, od kojih je 297 bilo pozitivno.

Od početka epidemije testirano je 274.160 osoba, od kojih je 65.065 bilo pozitivno.

Ukupno su zabilježena 1.553 smrtna slučaja, dok se do sada izliječilo 56.655 osoba.

Trenutno je 6.857 aktivnih slučajeva zaraze.

Izvor: Agencije