Hrvatska odbacila diplomatsku notu iz BiH o ekonomskom pojasu

Iz Zagreba navode kako ne vide razlog za reakciju ministrice Bisere Turković oko najave proglašenja isključivog ekonomskog pojasa.

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara (Reuters)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacilo je kao neutemeljenu diplomatsku notu koju ju je krajem januara uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog najave o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, potvrđeno je u četvrtak agenciji Hina.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Herceglovine Bisera Turković intervenirala je zbog najave proglašenja isključivog ekonomskog pojasa, uz tvrdnju kako se time ugrožavaju prava Bosne i Hercegovine, odnosno njeno pravo izlaska na otvoreno more.

Hrvatsko Ministarstvo je u svom odgovoru Sarajevu navelo kako ne vidi razlog za takvu reakciju jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, s čim su saglasni i visoki bh. zvaničnici, poput aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

O svim planovima za proglašenje navedenog pojasa hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u decembru prošle godine direktno je obavijestio ministricu Turković, hrvatski veleposlanik u Bosni i Herceglovini Ivan Sabolić o tome je informirao predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a i Dodik je naknadno kazao kako proglašenje pojasa ne dovodi u pitanje prava Bosne i Hercegovine.

Istup Milorada Dodika

“Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava Bosne i Hercegovine u postupku proglašenja isključivog ekonomskog pojasa od Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz Bosne i Hercegovine doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto, mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske, i to je jasno svakome ko pogleda kartu osim Turković“, kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. januara.

Polazeći od tih činjenica, hrvatsko Ministarstvo je javilo bh. Ministarstvu kako njihovu notu ne može prihvatiti kao legitimne i službene stavove Bosne i Hercegovine o ovom pitanju.

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po Bosnu i Hercegovinu, jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. godine primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP), koji sada postaje isključivi ekonomski pojas.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća kako je, u skladu sa svojim obavezama koje proističu iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Hrvatska omogućavala nesmetani pristup prema i od obala Bosne i Hercegovine do ZERP-a.

Izvor: Agencije