Nova statusna konferencija u slučaju protiv Thacija i ostalih 15. decembra

Čelnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi uhapšeni su u novembru 2020. godine.

Četverica nekadašnjih komandanata su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti (EPA)

Naredna Statusna konferencija u predmetu protiv čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija zakazana je za 15. decembar.

Konferencija je zakazana za 14:30 sati, objavljeno je na web stranici Specijaliziranih vijeća i tužilaštava Kosova, prenosi Tanjug.

Thaci, Veseli, Krasniqi i Selimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Optužbe za ratne zločine

Četverica nekadašnjih komandanata su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na Kosovu i sjeveru Albanije, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukesu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK-a protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Prema optužnici, žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK-u.

Izvor: Agencije