Dodik: Hvala Milanoviću

Putin i Milanović razumiju šta se zbiva u BiH, svi drugi su neprijatelji, rekao je član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

Podržavam način na koji se Milanović odnosi prema pojavama, rekao je Dodik (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik ustvrdio je u subotu kako jedino ruski predsjednik Vladimir Putin te hrvatski predsjednik Zoran Milanović razumiju što se to zbiva u BiH dok su svi drugi „neprijatelji bosanskih Srba i rade isključivo u interesu muslimana“.

Dodik je ove sedmice boravio u Moskvi, gdje se, kako kaže, iza zatvorenih vrata sastao i s Putinom, a po povratku u Banju Luku na konferenciji za novinare kazao je kako je od šefa ruske države dobio potvrdu kako će se dosljedno zalagati za poštivanje Dejtonskog sporazuma i ustava BiH, prenijela je Hina.

‘BiH jedina kolonija u Evropi’

Dodikov i Putinov susret izazvao je različite komentare jer iz Moskve nisu stigle nikakve poruke iz kojih bi se moglo zaključiti kako Rusija bezuslovno podupire planove po kojima bi se Republika Srpska de facto izdvojila iz ustavno-pravnog poretka BiH a Putinov ured nije dopustio nikakvo snimanje sastanka s Dodikom niti je o tome bilo kakvog službenog očitovanja iz Kremlja.

Kazao je i kako je zahvalan hrvatskom predsjedniku Milanoviću jer o ovlastima visokog predstavnika za BiH govorio kao o “prevari” jer su navodno izvan okvira Dejtona.

“Hvala Milanoviću što to tako i tretira. Mi (RS) to govorimo već dvadeset godina. BiH je jedina kolonija danas u Evropi i podržavam način na koji se on (Milanović) direktno odnosi prema pojavama”, kazao je Dodik ustvrdivši kako je i sadašnji visoki predstavnik Schmidt prevara, a da karakteriziranje stanja za kakvim poseže Milanović zapravo stvara preduslove za dogovor konstitutivnih naroda u BiH.

Izvor: Agencije