BiH: Političari iz RS-a pod istragom zbog rušenja ustavnog poretka države

Tužiteljstvo BiH istragu je otvorilo nakon što je entitetski parlament RS-a usvojio zaključke kojima se ulazi u proces povlačenja saglasnosti tog entiteta na državne zakone.

Iskaz u Tužilaštvu BiH u utorak dao jedan od lidera opozicije Mirko Šarović (Dejan Rakita/PIXSELL)

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ove je sedmice počela serija saslušanja čelnika političkih stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u okviru istrage zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela rušenje ustavnog poretka, a iskaz je u utorak dao jedan od lidera opozicije Mirko Šarović.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istragu je otvorilo nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra usvojila zaključke kojima se ulazi i proces povlačenja saglasnost tog entiteta na državne zakone o odbrani i sigurnosti, sistemu prikupljanja poreza i carina te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Te je zaključke predložila vladajuća većina okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Predložio je i da RS u roku od šest mjeseci preuzme sve ovlasti koje kani uskratiti državi.

Dodik nema podršku opozicije

Opozicione stranke nisu podržale Dodikove prijedloge, a njihovi su zastupnici bojkotirali glasanje o zaključcima koji su postali povod za istragu državnog tužilaštva, piše Hina.

“Nisam imao što posebno kazati jer smo mi apstinirali od sjednice Narodne skupštine i nismo bili prisutni tokom glasanja”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Šarović novinarima nakon što je u Sarajevu oko sat vremena davao iskaz pred državnim tužiteljem.

Na pitanje da li sjednica NSRS-a predstavlja napad na ustavni poredak, odgovara je negacijom.

„Ja sam rekao da za mene nije sporan prijenos nadležnosti, ali smo u političkom smislu smatrali da smo trebali prvo postići unutrašnji konsenzus”, rekao je Šarović, prenio je portal Klix.

Šarović ja ranije rekao kako misli da Dodikovi potezi Republiku Srpsku u cijelu Bosnu i Hercegovini uvode u vrlo neizvijestan period.

Cvijanović: Ovo je politički proces

Prije Šarovića, također u svojstvu svjedoka, iskaz dao Goran Selak, lider Socijalističke partije RS. On je pojasnio kako su osumnjičeni za rušenje ustavnog poretka zapravo lideri vladajućih političkih stranaka, pa tako i Milorad Dodik, kao i predsjednica RS Željka Cvijanović te entitetski premijer Radovan Višković.

Nitko od njih još nije saslušan, no Cvijanović je odmah ocijenila kako je riječ o političkom procesu te tvrdi kako RS ničim ne dovodi u pitanje ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Krivični zakon BiH za rušenje ustavnog poretka propisuje kazne od najmanje pet godina zatvora.

Izvor: Agencije