Izložbom odali počast stradalim novinarima devedesetih godina

Tokom ratova devedesetih na prostoru nekadašnje Jugoslavije poginulo je 155 stranih i domaćih medijskih radnika.

Izložba 'Last Despatches' bit će otvorena do 19. decembra, u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu (Fena)

‘Hrvatski fotograf ubijen praveći posljednji snimak’, ‘Novinarski tim ubijen dan nakon završetka rata na Kosovu’, ‘Smrt britanskog fotografa na prvoj liniji ostavlja pitanje bez odgovora’, neki su od naslova sa BIRN-ove izložbe panela koja je posvećena ubijenim novinarima i medijskim radnicima tokom devedesetih godina.

Izložba Balkanske istraživačke mreže pod nazivom ‘Last Despatches’ otvorena je u sarajevskoj ulici Ferhadija, u prostorijama koje će od sljedeće godine biti BIRN-ov regionalni muzej – Reporterska kuća, posvećena novinarima i medijskim pitanjima, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i izazovima savremenog novinarstva.

Na otvaranju je istaknuto da je poginulo 155 medijskih radnika, stranih i domaćih koji su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, na ulicama, ali i u redakcijama. Također, naglašeno je da je rasvijetljen samo jedan slučaj ubistva.

‘Život za elementarno pravilo novinarstva’

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić je kazao da je ova izložba njihov projekt kojim odaju počast tragično stradalim kolegama, medijskim radnicima.

“Važno je podsjećati na značaj neovisnog novinarstva, odati počast ljudima koji su izgubili život za ono što je elementarno pravilo novinarstva, istina”, naveo je Džidić, a prenosi Fena.

U okviru otvaranja izložbe predstavljana je i istoimena knjiga, a urednik BIRN-a Metju Kolin kazao je da su na projektu počeli raditi prije tri godine kako bi došli do porodica i prijatelja novinara koji su ubijeni.

“Saznanje zašto i kako su ubijeni naš je čin komemoracije”, poručio je Kolin.

Izložba ‘Last Despatches’ bit će otvorena do 19. decembra, u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu.

Izvor: Agencije