Preminula Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ‘Žene Srebrenice’

Aktivista i borac za prava preživjelih žrtava genocida u Srebrenici Hajra Ćatić preminulo je prije nego je dočela da pronađe posmrtne ostatke sina Nihada Nine Ćatića.

Predsjednica Udruženja 'Žene Srebrenice' Hajra Ćatić preminula u Sarajevu (Anadolija)

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić preminula je danas u Sarajevu, prenijeli su bosanskohercegovački mediji.

Ćatić je bila hospitalizirana u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu.

Aktivista i borac za prava preživjelih žrtava genocida u Srebrenici Hajra Ćatić preminulo je prije nego je dočela da pronađe posmrtne ostatke sina Nihada Nine Ćatića, ratnog novinara koji je poslao posljednji izvještaj iz okupirane Srebrenice. Više od 26 godina nakon rata nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Posljednji izvještaj iz Srebrenice

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.

Tokom genocida u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 bošnjački muškaraca i dječaka. Međunarodni sud u Haagu za te zločine osudio je na višegodišnje kazne vojne i političke čelnike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uključujući generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Izvor: Agencije