Dautbegović: Svaka zemlja će izručiti osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca

Tri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića počinitelji nisu uhapšeni.

Dva sarajevska policajca ubijena su 28. oktobra 2018. godine oko četiri sata ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje (Fena)

Osumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca iz 2018. godine je muškarac inicijala A. M., objavili su lokalni mediji u četvrtak pozivajući se na neslužbene izvore, no on za sada nije dostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, a doznaje se kako postoje sumnje da je napustio Bosnu i Hercegovinu.

Policija od četvrtka ujutro pretresa više lokacija, uključujući i policijsku stanicu na Palama, u cilju izuzimanja dokaza.

Tri godine od ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 28. oktobra 2018. u sarajevskom naselju Alipašino Polje počinitelji nisu uhapšeni.

Ako postoje čvrsti dokazi da je osumnjičeni muškarac odgovoran za ubistvo policajaca, Almin Dautbegović, advokat i profesor krivičnog prava kaže da ne bi trebale postojati smetnje za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

„Postupak ekstradicije ili izručenja određen je međunarodnim pravom“, rekao je Al Jazeeri Dautbegović, dodajući da uz pomoć Interpola prvo treba identifikovati gdje se osumnjičeni nalazi, a zatim putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine tražiti njegovo izručenje.

„Gdje god da lice bude locirano, svaka zemlja će ga izručiti“, kaže Dautbegović.

Kompleksan proces

Istraga krivičnih djela je veoma kompleksan proces, pogotovo ubistava i drugih oblika organizovanog kriminaliteta, kaže za Al Jazeeru Nedžad Korajlić, profesor i bivši dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ali je, kaže on, važno da se istraga ne zaustavi.

„Mnoge zemlje razvijenije od BiH i sa boljim sigurnosnim sistemima imaju problem kada se dese ovakva krivična djela, ne uvijek, nekada se to riješi brže, nekad sporije, ali bitno je da se ne stane“, rekao je Korajlić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u pritvoru je više od devet mjeseci držalo pripadnike automafije s Pala, pod sumnjom da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom policajaca, ali su u nedostatku dokaza svi pušteni iz pritvora.

Izvor: Al Jazeera