Rusija odgovorila na pismo Komšića i Džaferovića

Rusija u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i poštuje svako rješenje koje bude dogovoreno u BiH, stav je Moskve.

Odgovor Komšiću i Džaferoviću prenio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov Foto: Predsjedništvo BiH

Rusija u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i poštuje svako rješenje koje bude dogovoreno u BiH, odgovor je Ruske Federacije na pismo koje su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Odgovor Komšiću i Džaferoviću prenio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić i Džaferović uputili su početkom novembra pismo Putinu kao šefu države članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u vezi sa aktuelnom krizom u BiH u kojem su, između ostalog, naveli da “niko nema pravo da unilateralnim akcijama ruši državne institucije BiH formirane u skladu sa jasnim odredbama Dejtonskog sporazuma”.

Također su rekli i da je blokada rada institucija Bosne i Hercegovine antidejtonski i nedemokratski čin kojim se nanosi šteta svim građanima i stabilnosti države.

Dodik u posjeti Putinu

U pismu je rečeno i da BiH prolazi kroz najtežu sigurnosnu krizu od kraja rata i da je unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska ugrožen ustavni poredak i mir u zemlji. Glavnim krivcem za ovakvo stanje imenovan je Milorad Dodik.

U pismu su tražili od zemalja članica PIC-a, uključujući Rusiju, da koristeći svoj autoritet doprinesu zaštiti Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i mira u ovom dijelu Evrope.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik putuje danas u Moskvu gdje bi se trebao sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je u ponedjeljak kazao da će Putina informisanti o “inicijativi za vraćanje nadležnosti”, te da će mu prenijeti da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se ne povuče zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Izvor: Agencije