Preminula djevojčica u BiH operisana u privatnoj ordinaciji

Utvrđeno je da ovlašteni laboratorij nije verificirao aparate ordinacije u kojoj je dijete operisano.

Dijete je u kritičnom stanju prevezeno na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (Armin Durgut / PIXSELL)

Djevojčica iz Kaknja koja je pala u komu nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu preminula je u nedjelju ujutro, potvrdio je njen otac Muris Gadžun, a slučaj je ponovo potaknuo pitanje ispravnosti medicinskih uređaja u privatnim ordinacijama u BiH.

Roditelji djevojčice rekli su ranije Al Jazeeri da je dijete došlo na operativni zahvat očnog kapka u Kantonalnu bolnicu u Zenici, tu su upozoreni da je operacija hitna, da ne znaju kada će djevojčica doći na red jer je spisak dug, ali je ista liječnica pristala da operaciju uradi odmah u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Slučaj se ubrzo iskomplikovao, dijete je u kritičnom stanju prevezeno na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, no ishod je bio koban.

Naknadno je utvrđeno da ovlašteni laboratorij Verlab nije verificirao aparate poliklinike Bejtović u kojoj je dijete operisano.

Odgovornim se u ovom slučaju ne smatra ni kantonalna inspekcija ni kantonalno ministarstvo zdravlja. Ministar Haris Vranić najavio je formiranje komisije koja će prekonstrolisati sve zdravstvene ustanove na području Kantona Sarajevo i zatvoriti sve one koji rade nezakonito.

Slučaj su preuzeli policija i tužilaštvo.

Izvor: Al Jazeera