SAD pozdravlja izjavu EU-a o Zapadnom Balkanu

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price pozdravio je izjavu Evropske unije o Zapadnom Balkanu nakon samita na Brdu kod Kranja.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija nastavljaju da pokazuju svoju posvećenost reformama, naveo je Price (Reuters)

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price pozdravio je izjavu Evropske unije o Zapadnom Balkanu nakon samita na Brdu kod Kranja.

“Pozdravljamo izjavu EU o Zapadnom Balkanu. Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija nastavljaju da pokazuju svoju posvećenost reformama. Od ključnog je značaja da im vrata EU ostanu otvorena”, poručio je na Twitteru.

Lideri Evropske unije, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, u srijedu su na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja usvojili Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja u cilju sveukupne transformacije regije.

U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi vezano za nastavak procesa proširenja.

Ekonomija i sigurnost

“EU ponovo potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i svoje odluke donesene na temelju vjerodostojnih reformi partnera, poštenih i rigoroznih uvjetovanosti i načela vlastitih zasluga. Dodatno ćemo intenzivirati naš zajednički angažman u cilju napretka političke, ekonomske i društvene transformacije regije, istovremeno priznajući napredak koji je postigao Zapadni Balkan. Podsjećamo i na važnost da EU može održati i produbiti vlastiti razvoj, osiguravajući svoju sposobnost za integraciju novih članica”, navodi se na početku deklaracije.

Deklaracija tretira i nastavak odgovora na pandemiju korona virusa te potrebu bliske saradnje u njenom prevazilaženju. Navedeni su i Ekonomski i investicijski plan (EIP) i smjernice za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan.

Dodaje se da EU i Zapadni Balkan dijele brojne sigurnosne izazove koji zahtijevaju koordinirano djelovanje i slažu se da će ojačati saradnju u ključnim sigurnosnim pitanjima.

Izvor: Agencije