Palmer i Eichhorst s Izetbegovićem i Čovićem o izbornoj reformi

Predsjednik Stranke demokratske akcije je najavio ‘tvrđi stav’ u pregovorima, a predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH tvrdi da mu je za sada bitno samo legitimno predstavljanje u domovima naroda i Predsjednišvu BiH.

Dragan Čović predložio je Bakiru Izetbegoviću da danas i sutra održe stranačke sastanke

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je u četvrtak naveče ideju dvije izborne jedinice u Federaciji BiH, u pokušajima izmjene Izbornog zakona BiH koji se vode između domaćih političkih predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice.

Dok najveća politička partija bosanskohercegovačkih Hrvata HDZ BiH traži takozvano legitimno predstavljanje, odnosno da se hrvatski predstavnici u vlast biraju iz dijelova BiH gdje su Hrvati u većini u odnosu na druge dva naroda, Bošnjake i Srbe, za SDA i građanske stranke bi takav model vodio u daljnju etničku podjelu zemlje.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i specijalni predstavnik SAD-a za vanjske poslove Matthew Palmer u četvrtak su u Sarajevu obavili razgovore s Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem na temu izbornih reformi.

Izetbegović je izjavio da je u razgovoru s predstavnicima Evropske unije i SAD-a vidio spremnost da ozbiljno razgovaraju s predsjednicima HDZ-a BIH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te da se traži kompromisno rješenje.

Nakon susreta je rekao da mu se iz Palmerovih prethodnih izjava činilo da će rješenje ići na štetu probosanskog bloka.

SDA blizu dogovora sa SDP-om BiH

“Mislim da sam im uspio dokazati da neće biti linije manjeg potpora, već da će otpor biti tvrđi, te da će morati biti pronađeno kompromisno rješenje“, naveo je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju brisanja etničkih prefiksa u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što smatra zanimljivim, ali SDA još nema stav o tome.

Izetbegović je naveo da su prijedlozi za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na liniji onoga iz Aprilskog paketa.

Istakao je da je SDA blizu dogovora sa Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine te da misli da su i Demokratska fronta i Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine spremni za dogovor.

Izetbegović smatra da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ima sve manje podrške za svoje ponašanje i među Srbima, koji su umorni od njegovih nacionalnih tema pred svake izbore.

Neće ići u Beograd na sastanak s Vučićem

Naglasio je da vjerovatno neće ići u Beograd, ali da je spreman sastati se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako još ne zna kad i gdje.

Čović je izjavio da je za njegovu stranu dovoljno legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a ostalo može biti dogovoreno kasnije.

Istakao je da bi izmjene u Domu naroda značile značajne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, za šta u Bosni i Hercegovini nema snage, kao što nema snage ni za brisanje etničkih odrednica.

“Veseli me da su predstavnici EU-a i SAD-a rekli da se mi dogovorimo, a oni će nas podržati“, naveo je Čović.

Moguća rješenja Dragana Čovića

Dodao je da je zato predložio Izetbegoviću da danas i sutra održe stranačke sastanke.

Čović je istakao da je jedno od mogućih rješenja indirektni izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine; drugo dvije izborne jedinice u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine isključivo na dan izbora, ili da se to veže za kantone, koji su svakako dio izbornog procesa, ali bi onda morali imati pondere prema popisu stanovništva.

Naglasio je da mu je Dodik rekao da će sve što bude dogovoreno u Federaciji Bosne i Hercegovine srpska strana podržati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije