Sifet Podžić: I danas bih odgodio vojnu vježbu BiH i Srbije

Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja izvijestila je da nije bilo većine za smjenu ministra Podžića.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić (Dejan Rakita/PIXSELL)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije imao većinu za smjenu državnog ministra odbrane Sifeta Podžića, kako su to tražili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), nakon što je Podžić otkazao vojnu vježbu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja izvijestila je da nije bilo većine za smjenu ministra Podžića.

Za smjenu je glasalo sedam zastupnika SNSD-a, protiv je glasalo 20 zastupnika vladajuće Demokratske fronte (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA), kao i opoziciona Naša stranka.

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice, koja čini vlast sa SNSD-om i SDA-om nisu glasali.

HDZ tražio smjenu ministrice Turković i ministra Cikotića

“HDZ je predložio da se u odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara o smjeni Sifeta Podžića uvede i odluka o smjeni dva SDA-ova ministra u Vijeću ministara –  ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i ministar sigurnosti Selmo Cikotić, i to bi ujedno bila jedina tri bošnjačka ministra koji rade u Vijeću ministara BiH“, rekla je Pribinja.

„Iz ovakvog poteza HDZ-a moglo bi se razumjeti da HDZ ostaje s podrškom SNSD-u i političkim potezima koje oni vuku u BiH u ovom trenutku“.

Vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebala je biti održana od 9. do 16. oktobra na Manjači, ali je otkazana zbog loše epidemiološke situacije u zemlji te zbog malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga, prema navodima iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog otkazivanja vojne vježbe reagirao je i član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, zaprijetivši krivičnom prijavom protiv Podžića.

Dodik je rekao da Podžić nije imao pravo da otkaže vježbu, da je pravo na to imalo samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zbog čega je i tražio njegovu smjenu.

“Danas kada sam vidio brojke zaraženih u Srbiji i BiH, i danas bih donio istu onu odluku koju sam donio ranije o odgađanju vježbe”, rekao je ministar Podžić novinara u utorak u Sarajevu nakon sjednice Parlamenta.

Izvor: Al Jazeera