Vučić prenio Dodiku ‘nekoliko važnih poruka’ iz EU-a i svijeta

Predsjednik Srbije je nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda izjavio da će se Srbija usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u bh. entitetu Republika Srpska.

Milorad Dodik je rekao da bi misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini treba biti produžena (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer, nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, da će se Srbija usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u bh. entitetu Republika Srpska te da je Dodiku prenio “nekoliko važnih poruka” iz Evropske unije i svijeta.

“Naš stav je veoma čvrst, jasan i nedvosmislen. Molimo ih sve da razgovaramo i da rešavamo probleme dijalogom”, kazao je Vučić nakon sastanka s Dodikom u Beogradu.

Vučić je rekao da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i do “domino efekta” sa raznih strana, koje, kako je dodao, nikome ništa dobro neće donijeti.

‘Nisam spreman da za RS žrtvujem mir’

“Moj je poziv svima koji misle da su sa sankcijama sve završili, da je samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre nego što takvu odluku donesu. Srbija se neće pridružiti sankcijama i neće biti blokade na Drini dok sam ja predsednik Srbije”, naglasio je Vučić.

Naveo je da je Dodik spreman razgovarati kako bi institucije Bosne i Hercegovine profukcionirale, ako bi se riješilo pitanje korištenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, koje se navodno oduzima RS-u i “predaje u ruke” državnih organa vlasti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je s Dodikom razgovarao o pitanju vojske RS-a i prenio mu “nekoliko važnih poruka” iz EU-a i svijeta.

Dodik je izjavio da će se RS politički boriti za svoja prava i da “nije spreman da za RS žrtvuje mir”.

Novinarima je poslije sastanka s Vučićem rekao da se RS namjerava politički boriti za svoja prava i da ne traži ništa “osim onoga što joj pripada”.

‘Primjena bezočne, puzajuće sile’

“Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za RS”, kazao je Dodik i ocijenio da se ovaj bh. entitet “razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora”.

“Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava”, naglasio je član bh. Predsjedništva.

Istakao je da je “RS povrijeđena” i da je razvlašćuju “primjenom bezočne, puzajuće sile”.

Dodik je dodao kako “niko ne želi da sjedne i da razgovara, nego se samo čuje galama o tome da je situacija zaoštrena i da prijete sukobi”.

“Ne možemo da popustimo u smislu da dozvolimo da nam oduzmu zemljište i šume”, rekao je Dodik komentirajući nedavne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i dodao da je danas RS, kao “potpisnica Dejtonskog sporazuma, razvlašćena”, za razliku od drugog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta.

‘Mir nema cijenu i alternativu’

“Mir ipak nema cijenu, ni alternativu”, naveo je Dodik.

Kazao je da je Vučića upoznao da je RS “u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS-a i da se formiraju Oružane snage Bosne i Hercegovine”.

Prema njegovim riječima, Ustav Bosne i Hercegovine ne prepoznaje namjeru Bosne i Hercegovine za odbranom i da nema prostora za vojsku.

Dodik je dodao da bi misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini trebala biti produžena, o čemu treba odlučiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije