Suprotstavljeni stavovi članova Predsjedništva o stanju u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne bude reagiralo, podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se s austrijskim ministrom vanjskih poslova (Anadolija)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u petak, pred austrijskim ministrom vanjskih poslova, ponovo iznijeli suprotstavljena viđenja stanja u zemlji, a Milorad Dodik je ponovio kako ne odustaje od planova kojima bi doveo u pitanje opstanak nekih od centralnih tijela državne vlasti.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić kazao je kako je sastanak s novim šefom austrijske diplomatije protekao “na očekivani način”, a raduje se jer se ministar Michael Linhart lično mogao uvjeriti kakvo je stanje u zemlji u svjetlu najava o koracima koji bi vodili ka secesiji bh. entiteta Republika Srpska, prenosi Hina.

“Sve što Dodik priča postaje predmet rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer je to rušenje ustavnog sistema Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić komentirajući Dodikove secesionističke planove.

Krivična prijava ako reagira bh. Tužilaštvo

Kazao je kako će pričekati hoće li sada državno Tužilaštvo reagirati ili će lično podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, koji i Bosnu i Hercegovinu i RS vodi u opasnu situaciju.

Član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović je rekao kako niko ne treba sumnjati da će Bosna i Hedrcegovina biti odbranjena i od novih Dodikovih prijetnji.

“Dodik radi uzaludan posao, koji nikako ne može dati rezultate koje on očekuje, a sve može odvesti u destabilizaciju”, kazao je Džaferović.

Tvrdi kako je nemoguće sada se vraćati na stanje kakvoj je bilo 1996. godine i šta traži Dodik kroz insistiranje na maksimalno reduciranje ovlasti Bosne i Hercegovine kao države.

Džaferović je pozvao da se stanje smiri prije nego što intervencija visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini postane neizbježna.

“Nastavi li Dodik s ovim, prvorazredna je obaveza visokog predstavnika zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, kazao je Džaferović.

Dodik: Nećemo ratovati ako nas se ne dira

Sam visoki predstavnik Christian Schmidt u četvrtak je medijima kazao kako bi bilo najbolje da njegove ovlasti “ostanu u ladici”, ali je istakao kako će biti tu ukoliko bude trebalo reagirati na ugrožavanje teritorijalnog integrireta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Dodik je nakon sastanka s ministrom Linhartom novinarima kazao kako on nema namjeru rušiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali je odlučan vratiti suverenitet RS-u kakvog joj je dao Dejtonski sporazum.

Ponovivši kako jedinstva u Bosni i Hercegovini nema, ustvrdio je kako rata ipak neće biti, pa ni sigurnost građana, po njegovom sudu, nije ugrožena.

“Mi nećemo ratovati ako nas se ne dira”, kazao je Dodik, koji ne vidi zbog čega su ljudi u Bosni i Hercegovini zabrinuti.

Oružanim snagama BiH će isključiti struju i vodu

Istovremeno je potvrdio kako ne odustaje od plana da RS ospori funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te pravosudnih tijela države.

Pripadnike Oužanih snaga Bosne i Hercegovine sa teritorije RS-a, kako je pojasnio, Dodik planira protjerati tako što će vojarnama isključiti struju i vodu.

Tvrdi da je državna vojska samo trošak te kako bi zemlju trebalo demilitarizirati, a novac, umjesto za vojsku, trošiti za bolnice.

Ponovio je tvrdnju da je veliki broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti i izrazio spremnost da se angažira u novoj vojsci entiteta.

Dodik očekuje da će i Srbi zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) također preći u policijske strukture RS-a.

Upoznao Dragana Čovića sa stanjem u BiH

Dodao je kako su s njim odbili sarađivati Srbi iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, koje je nazvao “prodanim dušama”.

Do kraja mjeseca planira zabraniti rad OSA-e na teritoriji RS-a, a entitet će, kako je najavio Dodik, odmah uspostaviti svoju obavještajnu službu.

O svim tim planovima je, kako tvrdi, upoznao predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića te je najavio nastavak saradnje s njim na rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije