Izetbegović: Spreman sam na sastanak ‘jedan na jedan’ sa Dodikom

BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi od rata, no čelnici vladajućih partija misle da se može postići dogovor unutarnjim dijalogom.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović: Postoji izlaz iz ove krize (Fena)

Čelnici vladajućih političkih partija HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) Dragan Čović i Bakir Izetbegović te Nikola Špirić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu postigli nikakve konkretne dogovore no nakon sastanka u srijedu u Sarajevu novinarima su komentarisali da je unutarnji dijalog jedno rješenje za prevazilaženje političke krize, za koju su ocijenili da je najteža od završetka rata u BiH 1995. godine.

Izetbegović je najavio da je spreman sastati se sa čelnikom SNSD-a Milorada Dodika i razgovarati o problemima.

‘Inzkov zakon’

Nakon što je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojem je kažnjivo nijekanje utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, srpski predstavnici su stupili u bojkot državnih institucija. Situacija je dodatno pogoršana posljednjih dana jer je čelnik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik najavio da će entitet Republika Srpska osnovati vlastiti vojsku, upravu za indirektno oporezivanje kao i druge institucije koje su sada u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Opozicione partije u Republici Srpskoj upozoravaju da bi takvi potezi značili ne samo sankcije zapadnih zemlja za Dodika lično, već i za sam entitet Republika Srpska i njene građane.

Nikola Špirić: Ne postoje izazovi o kojima se ne može razgovarati (Fena)

Po riječima Nikole Špirića, današnji sastanak je bio otvoren susret i protekao je u dobroj atmosferi, s preovlađujućim stavom da o svim otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini treba voditi unutrašnji politički dijalog, bez posrednika, aludirajući na predstavnike međunarodne zajednice.

Ne postoje izazovi o kojima se ne može razgovarati, rekao je Špirić.

Izetbegović: Novi zakon može obuhvati i Jasenovac

Izetbegović izjavio da je spreman održati sastanak “jedan na jedan” s Dodikom. Dodao je da je spreman razgovarati o deblokadi institucija, jer smatra da je moguće “elegantno” izaći iz ove situacije u vezi s primjenom “Inzkovog zakona”.

Izetbegović je pojasnio da je Parlamentarna skupština BiH imala 15 godina da usvoji zakon o zabrani negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, ali to nije uradila, zbog čega je bivši visoki predstavnik bio prisiljen nametnuti takav zakon.

„Mi još uvijek možemo usvojiti takav zakon i tražiti od OHR-a da povuče ovaj, što bi bio izlaz iz ove situacije“, smatra Izetbegović.

Istakao je da je čuo da bi srpska strana bila zainteresovana da taj zakon obuhvati i Jasenovac, te da SDA nema ništa protiv.

Čović: Legitimno predstavljanje

Federacija BiH, jedan od dva entiteta u zemlji od ranije ima tehničku vladu, jer HDZ insistira na izmjenama Izbornog zakona BiH za koje iz SDA smatraju da bi značile dalje etničke podjele u BiH.

Prema onome što predlaže HDZ BiH, hrvatski predstavnici u državno predsjedništvo i domove naroda trebali bi biti izabrani iz onih dijelova BiH u kojima su Hrvati u dominantnoj većini. Aktuelnog hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića koji je iz Sarajeva smatraju nelegitimnim predstavnikom Hrvata u BiH, jer su za njega glasali i Bošnjaci.

Dragan Čović: Ostalo vrlo malo vremena (Fena)

„Trebamo razgovarati i pokušati kroz razgovore nas unutar BiH tražiti rješenja za trenutnu aktuelnu političku situaciju i za sve ono što smo preuzeli kao obaveze kroz zvanične sporazume, primarno mislim na Izborni zakon, a i određene reforme ka EU, što prije pokušati realizirati. Zaključak je vrlo jasan, da nam je ostalo vrlo malo vremena, mjesec-dva do kraja godine, a da nikad nismo u goroj političkoj situaciji bili od Daytona do danas“, rekao je Čović.

Izvor: Agencije